Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování vybraných parametrů v mlezivu pomocí FT-NIR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F05%3A00000074" target="_blank" >RIV/62157124:16270/05:00000074 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování vybraných parametrů v mlezivu pomocí FT-NIR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce řeší možnost použití blízké infračervené spektroskopie pro stanovení některých významných nutrientů a fyzikálně-chemických parametrů kravského mleziva (obsah tuku, laktosy a vodivosti).NIR spektroskopie je jednou z metod molekulové spektroskopie, která využívá spektrální oblast vymezenou vlnovými délkami 800 a 2 500 nm, tj. vlnočty od 12 500 do 4 000 cm-1. Rutinní analytické metody používané pro stanovení složení mleziva jsou destruktivní, časově a finančně náročné. NIR spektroskopie představuje rychlou a nedestruktivní metodu, která vyžaduje minimální nebo žádnou přípravu vzorku a tím urychluje a zlevňuje jejich stanovení. Hlavní nevýhodou NIR spektroskopie je závislost na časově náročných a pracných kalibračních metodách.Sledované parametry vzorků mleziva použitých ke kalibraci NIR spektrometru byly stanoveny referenčními metodami. Vzorky byly proměřeny na přístroji FT-NIR ve spektrálním rozsahu 10 000 - 4 000 cm-1 se 100 skeny, rozlišením 8 cm-1 a časem snímání spektra ~ 1,5 m

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of chosen characteristics in colostrum by FT-NIR

  • Popis výsledku anglicky

    This work solve application of near infrared spectroscopy for determination of some impotant nutrients and physico-chemical characteristics of bovine colostrum (content of fat, lactose and conductivity).NIR spectroscopy is one of molecular spectroscopy methods, which using spectral region 800 - 2 500 nm, i.e. wavenumbers from 12 500 to 4 000 cm-1.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    III. Vedecká konferencia študentov a doktorandov

  • ISBN

    80-8069-506-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    90

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra, SR

  • Místo konání akce

    Nitra, SR

  • Datum konání akce

    10. 10. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku