Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Separační procesy pro izolaci, identifikaci a stanovení silic v lécích rostlinného původu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F05%3A00000162" target="_blank" >RIV/62157124:16270/05:00000162 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Separation procedures for isolation, identification, and determination of essential oils in drugs of plant origin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Spice used to enhance the flavour of food are obtained from different parts of a plant (root, bark, leaves, stem, flower, fruit and seeds) using simple technological procedures. Their characteristic smell arises due to the presence of essential oils produced as side-products by a plant. The essential oils were determined in the following spices: cinnamon, caraway, allspice, marjoram, pepper, anise, savory, sage, thyme and rosemary. The essential oils were obtained by extraction with solvent. The resultant extract was purified by columnchromatography usinga mixed sorbent ane essential oils were identified by the screening TLC method using four different eluting solvents. The results obtained by the TLC screening were confirmed by HRGC/MS using spectrallibrary. The following compounds were identified in the samples of spices: borneol, bornyl acetate and cineol, thymol and cymene, thujone, thujol, anisaldehyde, citral, citronellal, carvacrol, cinnamic aldehyde, carvone and limonene.

  • Název v anglickém jazyce

    Separation procedures for isolation, identification, and determination of essential oils in drugs of plant origin

  • Popis výsledku anglicky

    Spice used to enhance the flavour of food are obtained from different parts of a plant (root, bark, leaves, stem, flower, fruit and seeds) using simple technological procedures. Their characteristic smell arises due to the presence of essential oils produced as side-products by a plant. The essential oils were determined in the following spices: cinnamon, caraway, allspice, marjoram, pepper, anise, savory, sage, thyme and rosemary. The essential oils were obtained by extraction with solvent. The resultant extract was purified by columnchromatography usinga mixed sorbent ane essential oils were identified by the screening TLC method using four different eluting solvents. The results obtained by the TLC screening were confirmed by HRGC/MS using spectrallibrary. The following compounds were identified in the samples of spices: borneol, bornyl acetate and cineol, thymol and cymene, thujone, thujol, anisaldehyde, citral, citronellal, carvacrol, cinnamic aldehyde, carvone and limonene.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    ISSN 0009-277

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    99

  • Číslo periodika v rámci svazku

    (S)

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    168-170

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus