Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah biogenních aminů v kozích sýrech z tržní sítě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001267" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001267 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah biogenních aminů v kozích sýrech z tržní sítě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bylo sledováno chemické složení a koncentrace biogenních aminů (BA) v kozích sýrech z tržní sítě v České republice. Celkový obsah BA je nejvyšší u plísňových kozích sýrů.U sýrů s kořením nebo s bylinkami byly zaznamenány nejnižší hladiny BA. Tyramin bylstanoven ve 100% zkoumaných vzorků a společně s putrescinem a tyraminem byl hlavním BA. Nízké pH a vysoký obsah soli nevytvářejí vhodné podmínky pro dekarboxylaci aminokyselin a způsobují, že hladiny BA jsou relativně nízké. U žádných vzorků nebylo dosaženo hladiny celkových BA považovaných za toxické pro běžného konzumenta.

  • Název v anglickém jazyce

    Biogenic amines content in goat cheeses from Czech market

  • Popis výsledku anglicky

    The chemical composition and concentration of biogenic amines in commercially available goat cheeses in the Czech market were determined. The total amine content was highest in mould goat cheeses. The cheeses made with spice or herbs showed the lowest biogenic amine levels. Tyramine was detected in 100 % of tested samples and together with putrescine and tryptamine were the main biogenic amines. Low pH and high salt content don´t create favourable conditions for amino acids decarboxylation, keeping thelevels of biogenic amines relatively low. No sample reached the total amine level accepted as toxic for usual consumer.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXVIII 2007

  • ISBN

    978-80-8077-055-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    271-273

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku