Obsah biogenních aminů v kozích sýrech z tržní sítě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001267" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001267 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah biogenních aminů v kozích sýrech z tržní sítě
Popis výsledku v původním jazyce
Bylo sledováno chemické složení a koncentrace biogenních aminů (BA) v kozích sýrech z tržní sítě v České republice. Celkový obsah BA je nejvyšší u plísňových kozích sýrů.U sýrů s kořením nebo s bylinkami byly zaznamenány nejnižší hladiny BA. Tyramin bylstanoven ve 100% zkoumaných vzorků a společně s putrescinem a tyraminem byl hlavním BA. Nízké pH a vysoký obsah soli nevytvářejí vhodné podmínky pro dekarboxylaci aminokyselin a způsobují, že hladiny BA jsou relativně nízké. U žádných vzorků nebylo dosaženo hladiny celkových BA považovaných za toxické pro běžného konzumenta.
Název v anglickém jazyce
Biogenic amines content in goat cheeses from Czech market
Popis výsledku anglicky
The chemical composition and concentration of biogenic amines in commercially available goat cheeses in the Czech market were determined. The total amine content was highest in mould goat cheeses. The cheeses made with spice or herbs showed the lowest biogenic amine levels. Tyramine was detected in 100 % of tested samples and together with putrescine and tryptamine were the main biogenic amines. Low pH and high salt content don´t create favourable conditions for amino acids decarboxylation, keeping thelevels of biogenic amines relatively low. No sample reached the total amine level accepted as toxic for usual consumer.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXVIII 2007
ISBN
978-80-8077-055-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
271-273
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—