Sledování tvorby biogenních aminů v kozích sýrech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001266" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001266 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování tvorby biogenních aminů v kozích sýrech
Popis výsledku v původním jazyce
Bylo stanoveno chemické složení a koncentrace biogenních aminů (BA) v kozích sýrech produkovaných na českých farmách. U sýrů, které obsahovaly bylinky, byly stanoveny nejnižší hladiny BA. U všech sledovaných sýrů byl prokázán tyramin a histamin. Tyto dvabiogenní aminy obsahovaly u všech vzorků nejvyšší koncentrace. Vliv skladování na obsah BA byl významně (p <= 0,01) vyšší u sýrů s bylinkami než u čerstvých sýrů. U žádného ze vzorků nebylo dosaženo celkového obsahu BA, které je považováno jako toxicképro běžného konzumenta.
Název v anglickém jazyce
Monitoring of production of biogenic amines in goat cheeses
Popis výsledku anglicky
The chemical composition and concentration of biogenic amines in Czech farm, that produces goat cheeses, were determined. The cheeses, which contains herbs, showed the lowest biogenic amine levels. Tyramine and histamine were detected in all tested samples. These two amines had also the highest concentration in all samples. The effect of storage on content of biogenic amines was significantly (p <= 0,01) higher in cheeses with herbs than in fresh cheeses. No sample reached the total amine level, that isconsidered to be toxic for common consumer.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník IX. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-012-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
40-42
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—