Stanovení barvy vaječného žloutku v závislosti na výživě nosnic.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001373" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001373 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení barvy vaječného žloutku v závislosti na výživě nosnic.
Popis výsledku v původním jazyce
Pokusná skupina zahrnující 36 nosnic přijímala krmnou směs obsahující šrot ze semen lupiny žluté (druh JUNO), která nahrazovala rybí moučku - živočišná proteinová složka v krmné směsi kontrolní skupiny. Barva žloutku byla stanovena spektrofotometricky vsystému CIELAB. Pokles průměrné hodnoty parametru L* byl statisticky významný, potvrdil ztmavnutí vajec. U parametru a* došlo ke statistickému vzrůstu, žloutek měl zřetelnou červeno-oranžovou barvu. U parametru b* došlo ke statisticky významnému vzrůstupouze během dvou měsíců. Obsah semen lupiny žluté v krmivu má za následek zřetelnou žluto-červenou barvu vaječného žloutku.
Název v anglickém jazyce
Determination of colour yolk egg in dependence on nutrition hens
Popis výsledku anglicky
The experimental group including 36 laying hens received the feeding mixture containing the meal made of yellow lupin seed (the variety JUNO) which replaced fish meal used as animal protein component in feeding mixtures in the control group. Yolk colourwas determined using a new spectrophotometric method using the CIELAB system. The average value of parameter L* decreased statistically conclusively, which confirmed the darkening of eggs. Parameter a* showed a statistically significant increase; yolk had distinct red-orange colour. Parameter b* increased significantly only during two months. The presence of yellow lupin seed meal in the feeding mixture resulted in the more distinct yellow-red colour of egg yolk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
BO - Biofyzika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník přednášek a posterů VII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-002-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
75-78
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—