Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení barvy vaječného žloutku v závislosti na výživě nosnic.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001373" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001373 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení barvy vaječného žloutku v závislosti na výživě nosnic.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pokusná skupina zahrnující 36 nosnic přijímala krmnou směs obsahující šrot ze semen lupiny žluté (druh JUNO), která nahrazovala rybí moučku - živočišná proteinová složka v krmné směsi kontrolní skupiny. Barva žloutku byla stanovena spektrofotometricky vsystému CIELAB. Pokles průměrné hodnoty parametru L* byl statisticky významný, potvrdil ztmavnutí vajec. U parametru a* došlo ke statistickému vzrůstu, žloutek měl zřetelnou červeno-oranžovou barvu. U parametru b* došlo ke statisticky významnému vzrůstupouze během dvou měsíců. Obsah semen lupiny žluté v krmivu má za následek zřetelnou žluto-červenou barvu vaječného žloutku.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of colour yolk egg in dependence on nutrition hens

  • Popis výsledku anglicky

    The experimental group including 36 laying hens received the feeding mixture containing the meal made of yellow lupin seed (the variety JUNO) which replaced fish meal used as animal protein component in feeding mixtures in the control group. Yolk colourwas determined using a new spectrophotometric method using the CIELAB system. The average value of parameter L* decreased statistically conclusively, which confirmed the darkening of eggs. Parameter a* showed a statistically significant increase; yolk had distinct red-orange colour. Parameter b* increased significantly only during two months. The presence of yellow lupin seed meal in the feeding mixture resulted in the more distinct yellow-red colour of egg yolk.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    BO - Biofyzika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník přednášek a posterů VII. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-7305-002-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    75-78

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku