Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The influence of the lupin based diet on the fatty acid content in egg yolk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877619" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877619 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://kzv.zf.jcu.cz/media-library/animal-physiology-and-welfare_2019.pdf" target="_blank" >http://kzv.zf.jcu.cz/media-library/animal-physiology-and-welfare_2019.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The influence of the lupin based diet on the fatty acid content in egg yolk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the experiment was to determine how the content of lupin meal in the diet for commercial laying hens would affect the quality of fat in the egg yolk. The results of experiment, using lupin seeds (unpeeled and peeled) in the feed mixture as a 50% and 100% replacement of extracted soybean meal, confirmed the positive effect of lupin based diets on egg yolk fat composition. Although the diets did not affect the fat content of the egg yolk, some other changes in the quality of the egg yolk were demonstrated during laying. These changes in egg yolk fat were characterized by decrease of saturated fatty acids (SFA), in some groups also by a slight decrease in monounsaturated fatty acids (MUFA) and, what is important, by a marked increase in polyunsaturated fatty acids (PUFA) from the omega 6 and omega 3 groups. From these results, it is evident that using lupin meal in the feed mixtures for commercial laying hens increases the quality of the produced eggs.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of the lupin based diet on the fatty acid content in egg yolk

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the experiment was to determine how the content of lupin meal in the diet for commercial laying hens would affect the quality of fat in the egg yolk. The results of experiment, using lupin seeds (unpeeled and peeled) in the feed mixture as a 50% and 100% replacement of extracted soybean meal, confirmed the positive effect of lupin based diets on egg yolk fat composition. Although the diets did not affect the fat content of the egg yolk, some other changes in the quality of the egg yolk were demonstrated during laying. These changes in egg yolk fat were characterized by decrease of saturated fatty acids (SFA), in some groups also by a slight decrease in monounsaturated fatty acids (MUFA) and, what is important, by a marked increase in polyunsaturated fatty acids (PUFA) from the omega 6 and omega 3 groups. From these results, it is evident that using lupin meal in the feed mixtures for commercial laying hens increases the quality of the produced eggs.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of Animal Physiology, Nutrition and Welfare 2019

  • ISBN

    978-80-7394-771-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    28-35

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    7. 11. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku