Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv složení krmných směsí na nutriční hodnotu vajec užitkových nosnic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878871" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878871 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2020/10/14_10_2020-Sborn%C3%ADk_KOFERENCE.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2020/10/14_10_2020-Sborn%C3%ADk_KOFERENCE.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv složení krmných směsí na nutriční hodnotu vajec užitkových nosnic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem provedeného experimentu bylo zjistit, jak obsah lupinového šrotu v dietě, určené k výživě užitkových nosnic, ovlivní kvalitu tuku ve vaječném žloutku. Výsledky pokusu s využitím lupinových semen (neloupaných a loupaných) v krmných směsích, jako 50% a 100% náhrada sójového extrahovaného šrotu, potvrdily pozitivní vliv diet na bázi lupinového šrotu na složení tuku vaječného žloutku. Přesto, že diety u pokusných skupin nosnic neovlivnily obsah tuku ve vaječném žloutku, v jeho kvalitě byly v průběhu snášky prokázány kvalitativní změny. Tyto změny v tuku vaječného žloutku, oproti kontrole, byly u pokusných skupin charakterizovány poklesem nasycených mastných kyselin (SFA), u některých skupin i mírným poklesem mononenasycených mastných kyselin (MUFA) a naopak výrazným zvýšením polynenasycených mastných kyselin ze skupiny omega 6 a omega 3. Z výsledků lze vyvodit závěr, že použití lupinového šrotu v krmných směsích pro užitkové nosnice zvyšuje kvalitu produkovaných vajec.

  • Název v anglickém jazyce

    Increasing the nutritional value of egg yolk fat using lupin meal in laying hen diet

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the experiment was to find out how the content of lupin meal in the diet for the nutrition of laying hens affects the quality of fat in egg yolk. The results of the experiments using lupin seeds (unpeeled and peeled) with the substitution of 50% and 100% soybean extracted meal in compound feeds confirmed the positive effect of lupin meal-based diets on the egg yolk fat composition. Although the diets in the experimental groups of laying hens did not affect the fat content in the egg yolk, there were qualitative changes in its quality demonstrated during laying. These changes in egg yolk fat, compared to the control, were characterized by a decrease in saturated fatty acids (SFA) in the experimental groups, in some groups by a slight decrease in monounsaturated fatty acids (MUFA) and a significant increase in polyunsaturated fatty acids from omega 6 and omega 3 groups. It can be concluded based on the results that the use of lupin meal in compound feeds for laying hens increases the quality of eggs produced.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuální poznatky ve výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti produktů 2020: sborník z konference

  • ISBN

    978-80-7403-237-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    20-27

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav živočišné výroby

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    14. 10. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku