Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv přídavku selenu na barvu a pH kozího masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F08%3A00001626" target="_blank" >RIV/62157124:16270/08:00001626 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv přídavku selenu na barvu a pH kozího masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Experiment byl zaměřen na studium vlivu přídavku selenu v různých formách na kvalitu kozího masa (musculus longissimus dorsi). Barva byla měřena spektrofotometrem Minolta CM - 2600d v systému CIELAB a hodnota pH byla měřena pH-metrem s vpichovou elektrodou. Hodnota pH a barevné parametry (L*,a*,b*) byly měřeny 24 a 48 hodin po poražení. Zdroj selenu neovlivňuje hodnotu pH měřenou 24 h post-mortem, hodnota pH 48 h post-mortem vykazuje vzrůstající trend ve skupině s přídavkem organického selenu. Skupina krmená s přídavkem organického selenu má tmavší, méně červenou a méně žlutou (nižší hodnota b*) barvu v porovnání s kontrolní skupinou (bez přídavku Se) a skupinou krmenou s přídavkem anorganického selenu.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of selenium on colour and pH of goat meat

  • Popis výsledku anglicky

    The experiment was conducted to study the effect of different selenium source on meat (musculus longissimus dorsi) quality of goats. Colour was measured by spectrophotometer Minolta CM - 2600d in system CIELAB and pH was measured by a pH meter with a needle tip pH electrode. The values of pH and colour parameters (L*, a*, b*) were measured 24 h and 48 h post-mortem. Se source did not influence pH value measured 24 h post-mortem, pH value 48 h post-mortem showed an increased trend in SeO treated group. The group fed with organic Se had darker, less red and less yellow colour than other groups.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXIX.

  • ISBN

    978-80-7148-059-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku