Vliv přídavku selenu na barvu a pH kozího masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F08%3A00001626" target="_blank" >RIV/62157124:16270/08:00001626 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv přídavku selenu na barvu a pH kozího masa
Popis výsledku v původním jazyce
Experiment byl zaměřen na studium vlivu přídavku selenu v různých formách na kvalitu kozího masa (musculus longissimus dorsi). Barva byla měřena spektrofotometrem Minolta CM - 2600d v systému CIELAB a hodnota pH byla měřena pH-metrem s vpichovou elektrodou. Hodnota pH a barevné parametry (L*,a*,b*) byly měřeny 24 a 48 hodin po poražení. Zdroj selenu neovlivňuje hodnotu pH měřenou 24 h post-mortem, hodnota pH 48 h post-mortem vykazuje vzrůstající trend ve skupině s přídavkem organického selenu. Skupina krmená s přídavkem organického selenu má tmavší, méně červenou a méně žlutou (nižší hodnota b*) barvu v porovnání s kontrolní skupinou (bez přídavku Se) a skupinou krmenou s přídavkem anorganického selenu.
Název v anglickém jazyce
The influence of selenium on colour and pH of goat meat
Popis výsledku anglicky
The experiment was conducted to study the effect of different selenium source on meat (musculus longissimus dorsi) quality of goats. Colour was measured by spectrophotometer Minolta CM - 2600d in system CIELAB and pH was measured by a pH meter with a needle tip pH electrode. The values of pH and colour parameters (L*, a*, b*) were measured 24 h and 48 h post-mortem. Se source did not influence pH value measured 24 h post-mortem, pH value 48 h post-mortem showed an increased trend in SeO treated group. The group fed with organic Se had darker, less red and less yellow colour than other groups.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXIX.
ISBN
978-80-7148-059-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—