Mikrobiologická kvalita masných polotovarů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002157" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002157 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologická kvalita masných polotovarů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo sledování vybraných alimentárních patogenů v masných polotovarech. Podle Evropského Nařízení 2073/2005 a ČSN 569609 byla zjišťována přítomnost a množství Salmonella spp., E. coli, koaguláza pozitivních stafylokoků, C. perfringens, Listeria spp., Campylobacter spp. a E. coli O157: H7. Z 31 analyzovaných vzorků (62 kusů), jich 10 (32%) nevyhovělo limitům daným normou. U žádného z masných polotovarů nebyl zjištěn výskyt salmonel a E. coli O157: H7. Pozitivní výskyt bakterie Listeria monocytogenes a Campylobacter jejuni spolu s nedostatečným tepelným opracováním masných polotovarů může způsobit alimentární onemocnění.
Název v anglickém jazyce
Microbial quality of meat preparations
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was the monitoring of selected foodborne pathogens in meat preparations. According to the European Regulation 2073/2005 and national guideline CSN 569609, Salmonella spp., E. coli, coagulase-positive Staphylococci, C. perfringens, Listeria spp., Campylobacter spp. and E. coli O157:H7 were probed. Of 31 analysed samples (62 units) the number of 10 (32%) were unsatisfied relatived to the guidelines. No meat preparations were positive for Salmonella as well as E. coli O157:H7. Positiveoccurrence of Listeria monocytogenes and Campylobacter jejuni together with inaccurate heat treatment of meat preparations can cause alimentary diseases.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník XXXIX. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-081-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
14. 10. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—