Koncentrace mastných kyselin v prsní a stehenní svalovině u brojlerových kuřat po přídavku rostlinných olejů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002218" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002218 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Koncentrace mastných kyselin v prsní a stehenní svalovině u brojlerových kuřat po přídavku rostlinných olejů
Popis výsledku v původním jazyce
Studie byla zaměřena na stanovení vlivu přídavku rostlinných olejů do krmné směsi pro výkrm brojlerů na parametry užitkovosti a zastoupení mastných kyselin v prsní a stehenní svalovině. Do pokusu bylo zařazeno celkem 90 jednodenních kohoutků typu Ross 308 rozdělených do šesti skupin krmených směsmi BR 1, BR 2 a BR 3 s přídavky rostlinných olejů. Ze sledovaných parametrů užitkovosti byly zjištěny statisticky vysoce signifikantní rozdíly (P <= 0,01) v živé hmotnosti mezi 2 a 3 skupinou, 3 a 5 skupinou a 3a 6 skupinou pouze 10 den věku. Přídavek olivového, lněného a pupalkového oleje do krmných směsí statisticky významně (P <= 0,001) ovlivnil koncentraci kyseliny olejové, linolové a linolenové v prsní a stehenní svalovině.
Název v anglickém jazyce
The concentration of the fatty acids in breast and thigh tissues in broiler chickens after the addition of plant oils
Popis výsledku anglicky
The main object of the paper was to assess the effect of plant oils addition in feed mixture for broiler chickens upon production parameters and abundance of fatty acids in breast and thigh muscle. The experiment involved 90 Ross 308 male broilers divided into six groups, fed by BR 1, BR 2 and BR 3 mixtures with the addition of plant oils. The statistically highly significant differences (P <= 0,01) in live weight were found between the group 2 and 3, 3 and 5, and 3 and 6 only on 10th day of age. The addition of olive oil, linseed oil and evening primrose oil in feed mixtures had statistically significant effect (P <= 0,001) on the concentration of oleic, linoleic and linolenic acid in breast and thigh muscle.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník VIII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-065-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Tribun EU s.r.o.
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
6. 5. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—