Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zastoupení masných kyselin ve svalovině brojlerových kuřat po přídavku rostlinných olejů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002181" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002181 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zastoupení masných kyselin ve svalovině brojlerových kuřat po přídavku rostlinných olejů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přídavek rostlinných olejů do krmných směsí pro drůbež pozitivně ovlivňuje zastoupení mastných kyselin jak v prsní, tak i ve stehenní svalovině, což je možné využít jako jeden z potenciálních zdrojů funkčních potravin ve výživě člověka. Vzhledem k tomu že tuky, jako jedna z významných látek ve výživě člověka a zvířat, jsou nedílnou součástí většiny potravin a krmiv, jsme se v této práci zaměřili na studium vlivu přídavku různých rostlinných olejů do krmných směsí pro brojlery na zastoupení mastných kyselin v prsní a stehenní svalovině jako vhodného zdroje zejména ? 3 a ? 6 mastných kyselin pro lidskou výživu. Na základě koncentrací mastných kyselin zjištěných v použitých olejích, bylo vybráno sedm mastných kyselin - kyselina palmitová, palmitolejová, stearová, olejová, linolová, ?-linolenová a arachidonová, které byly sledovány ve vzorcích svaloviny. Koncentrace mastných kyselin jsou vyjádřeny v g/100 g tuku ve vzorku.

  • Název v anglickém jazyce

    The concentration of the fatty acids in the muscle of broilers after the addition of the plant oils

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of dietary fat addition on the concentration of fatty acids in muscle of broilers was studied in the experiment. The 90 one day old chickens Ross 308 were randomly divided into six groups. They were fed by three types of feeding mixtures - BR1, BR 2 and BR 3. For each individual group was used different kind of oils (soy, sunflower, rapeseed, flaxseed, olive and evening primrose oil). Statistically highly significant (P <= 0,001 and P <= 0,01) differences were found out practically in all the chosen fatty acids - stearic acid, oleic acid, linoleic acid, ?-linolenic acid and arachidonic acid, in the breast and also in the thigh muscles. Statistically significant (P <= 0,05) difference of palmitic acid was determine only in the thigh muscle.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník příspěvků XI. konference mladých věděckých pracovníků

  • ISBN

    978-80-7305-068-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 6. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku