Vliv kontinuálního podávání klinoptilolitu v krmné směsi na produkci a kvalitu vajec
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002278" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002278 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv kontinuálního podávání klinoptilolitu v krmné směsi na produkci a kvalitu vajec
Popis výsledku v původním jazyce
Spotřebitelé stále více dbají na kvalitu vajec. Aditiva v krmivu jsou jedním ze způsobů, jak zajistit zdraví zvířat a produkci kvalitních a bezpečných vajec. Jedním z krmných aditiv je ZeoFeed, komerční produkt s obsahem klinoptilolitu. Nosnice ISA Brownjsme rozdělili do dvou skupin (kontrolní a pokusná) po 60 kusech. Do diety pokusné skupiny byl přidán ZeoFeed v množství 1 %. U vajec z jednotlivých skupin jsme pozorovali rozdíly. Hodnotili jsme: hmotnost vajec, intenzitu snášky, množství vajec a spotřebu směsi na nosnici a na jedno vejce a také spotřebu krmiva na 1 kg vaječné hmoty, hmotnost skořápky, žloutku a bílku, pevnost skořápky a barvu žloutku. Zjistili jsme pozitivní vliv na počet vajec a spotřebu krmiva. Rozdíly dalších hodnot nebyly statisticky významné.
Název v anglickém jazyce
Influence of continual feeding by clinoptilolit in feed mixture to production and quality of eggs
Popis výsledku anglicky
Term quality of eggs becomes well-known for consumers. Feed aditives are one of the ways how to ensure healthy animals for production of quality and safe eggs. One of the feed aditives is ZeoFeed. ZeoFeed is comercional product based on clinoptilolit. Layers ISA Brown were divided into two groups (control and experimental) by 60 pieces. ZeoFeed was added to the diet of experimental group in an amount of 1 %. We found out differences between eggs from each group. We noticed: weight of eggs, intensity ofegg yield, quantity of egs and consumption of mixture per layer and per formation of one egg and also consumption of mixture for formation of 1 kg of egg mass, weight of eggshell, egg-yolk and glair, solidity of eggshell and the colour of yolk. We even noticed positive influence to quantity of eggs and consumption of feed. Differences of other values have no statistic importance.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník VIII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-065-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
Tribun EU s.r.o.
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
6. 5. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—