Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Microcystiny a ryby - jaké je riziko pro člověka jako konzumenta?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002279" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002279 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Microcystiny a ryby - jaké je riziko pro člověka jako konzumenta?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Microcystiny jsou vysoce toxické produkty sekundárního metabolismu cyanobacterií. Mohou se kumulovat v různých vodních organizmech včetně ryb. Různé literární zdroje uvádí rozličné koncentrace u jednotlivých druhů ryb včetně velmi vysokých hodnot ohrožujících při eventuelním konzumu lidské zdraví. Tato studie se zabývá koncentrací microcystinů v játrech, případně svalovině různých druhů ryb získaných přímým odlovem z vodárenských nádrží Vír, Mostiště a Plumlov, dále z výlovu rybníka Novoveského a z experimentálně vystavených ryb v nádržích s přirozeně se rozvíjejícím vodním květem sinic; tyto ryby byly rovněž podrobeny vypravovacímu experimentu pro zjištění rychlosti depurace microcystinů z tkání. Z výsledků je patrné, že nejvyšší koncentrace microcystinů byly detekovány v hepatopankreatu, ve svalovině jsou koncentrace minimálně řádově nižší nebo jsou pod limitem detekce. Ve svalovině byly určité koncentrace detekovány pouze v pokusných sádkách, nejvíce u tolstolobika bílého. Porovnáme

  • Název v anglickém jazyce

    Microcystins and fish - which is the risk for man as consumer?

  • Popis výsledku anglicky

    Toxic cyanobacteria represent serious problem for water supply systems, recreation and agriculture also due to production of biologically active compounds including microcystins. Microcystins are highly toxic products of secondary metabolism of cyanobacteria. Microcystins can accumulate in various aquatic organisms including fish. Many authors have recently carried out studies concerning the accumulation of toxic cyanobacterial metabolites and microcystins, in particular, in fish tissues. There are substantial differences in toxin concentrations in these studies and some of them addressed the problem of health risks associated with consumption of microcystin-contaminated fish. The aims of the present study were to analyse microcystin content in the tissues of fish from selected localities in the Czech Republic and to evaluate potential risk of fish consumption. Studied localities included naturally exposed fish in water dams (Vír, Plumlov and Mostiště) as well as fishpond Novoveský, a

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    DN - Vliv životního prostředí na zdraví

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník XXXIX. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-081-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    14. 10. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku