Microcystiny a ryby - jaké je riziko pro člověka jako konzumenta?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002279" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002279 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Microcystiny a ryby - jaké je riziko pro člověka jako konzumenta?
Popis výsledku v původním jazyce
Microcystiny jsou vysoce toxické produkty sekundárního metabolismu cyanobacterií. Mohou se kumulovat v různých vodních organizmech včetně ryb. Různé literární zdroje uvádí rozličné koncentrace u jednotlivých druhů ryb včetně velmi vysokých hodnot ohrožujících při eventuelním konzumu lidské zdraví. Tato studie se zabývá koncentrací microcystinů v játrech, případně svalovině různých druhů ryb získaných přímým odlovem z vodárenských nádrží Vír, Mostiště a Plumlov, dále z výlovu rybníka Novoveského a z experimentálně vystavených ryb v nádržích s přirozeně se rozvíjejícím vodním květem sinic; tyto ryby byly rovněž podrobeny vypravovacímu experimentu pro zjištění rychlosti depurace microcystinů z tkání. Z výsledků je patrné, že nejvyšší koncentrace microcystinů byly detekovány v hepatopankreatu, ve svalovině jsou koncentrace minimálně řádově nižší nebo jsou pod limitem detekce. Ve svalovině byly určité koncentrace detekovány pouze v pokusných sádkách, nejvíce u tolstolobika bílého. Porovnáme
Název v anglickém jazyce
Microcystins and fish - which is the risk for man as consumer?
Popis výsledku anglicky
Toxic cyanobacteria represent serious problem for water supply systems, recreation and agriculture also due to production of biologically active compounds including microcystins. Microcystins are highly toxic products of secondary metabolism of cyanobacteria. Microcystins can accumulate in various aquatic organisms including fish. Many authors have recently carried out studies concerning the accumulation of toxic cyanobacterial metabolites and microcystins, in particular, in fish tissues. There are substantial differences in toxin concentrations in these studies and some of them addressed the problem of health risks associated with consumption of microcystin-contaminated fish. The aims of the present study were to analyse microcystin content in the tissues of fish from selected localities in the Czech Republic and to evaluate potential risk of fish consumption. Studied localities included naturally exposed fish in water dams (Vír, Plumlov and Mostiště) as well as fishpond Novoveský, a
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
DN - Vliv životního prostředí na zdraví
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník XXXIX. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-081-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
14. 10. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—