Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ovlivnění nutriční hodnoty svaloviny kapra obecného (cyprinus carpio) a tolstolobika bílého (Hypophthalmichthys molitrix) cyanobacteriemi.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001186" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001186 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ovlivnění nutriční hodnoty svaloviny kapra obecného (cyprinus carpio) a tolstolobika bílého (Hypophthalmichthys molitrix) cyanobacteriemi.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem naší studie bylo zjistit, zda a jakým způsobem ovlivňuje přítomnost vodního květu sinic kvalitu rybího masa, a to jeho biochemické složení včetně spektra MK a AMK a jaká je koncentrace microcystinu LR ve svalovině. Součástí detekce poškození organismu cyanotoxiny bylo i sledování bioindikátorů oxidativního stresu v hepatopankreatu. Jako pokusný druh byl vybrán kapr obecný, který sinice nepřijímá a netráví a tolstolobik bílý, který sinice přijímá, ale tráví pouze omezeně. Chemické složení svalovinybylo ovlivněno u tolstolobika, kde došlo ke zvýšení obsahu vody a snížení obsahu tuku a proteinů. U obou sledovaných druhů došlo ke statisticky významným změnám ve spektru mastných kyselin, což se statisticky odrazilo zejména v poměru n-3/n-6 (snížení upokusných skupin). Během expozice došlo k akumulaci určitého množství microcystinů ve svalovině, po přemístění do vody bez microcystinů došlo k podstatnému poklesu koncentrací již do 14 dnů. Hazadr index se pohyboval okolo 0,4 u tolstolo

  • Název v anglickém jazyce

    Intenference in nutritive value of muscle of common carp (Cyprinus carpio) and silver carp (Hypophthalmichtys molitrix) by cyanobacteria.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to find out whether and how the presence of water blooms of cyanobacteria affects the quality of fish meat, its biochemical composition including the spectrum of fatty acids and amino acids and the concentration of microcystin LR in muscles. Bioindicators of the oxidative stress were monitored in hepatopancreas. The common carp not consuming cyanobacteria and the silver carp eating but only to a certain degree digesting cyanobacteria were selected as experimental fish. Musclesof the silver carp showed marked changes such as a higher level of water and a lower level of lipids and proteins. Changes concerned also the spectrum of fatty acids in both species. The ratio of n-3/n-6 polyunsaturated fatty acids was lower. Microcystins were accumulated in muscles during exposition. The serious fall of microcystins in muscles was detected already within 14 days after removal into the water without microcystins. The calculated hazard index was about 0.4 in the silver ca

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GL - Rybářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Bulletin VÚRH Vodňany

  • ISSN

    0007-389X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    43

  • Číslo periodika v rámci svazku

    N

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    105-112

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus