Spektrum mastných kyselin a aminokyselin v mase ryb vystavených působení vodního květu sinic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000823" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000823 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985939:_____/06:00053837
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Spektrum mastných kyselin a aminokyselin v mase ryb vystavených působení vodního květu sinic
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem naší studie bylo zjistit, zda a jakým způsobem ovlivňuje přítomnost vodního květu sinic kvalitu rybího masa se zaměřením na spektrum mastných kyselin - FA a aminokyselin - AA. Jako pokusný druh byl vybrán kapr obecný, který sinice nepřijímá a netráví a tolstolobik bílý, který sinice přijímá, ale tráví pouze omezeně. Chemické složení svaloviny, délko-hmotnostní charakteristiky, spektrum FA a AA kapra nevykazovaly výrazné změny. Svalovina tolstolobika vykazovala výraznější změny v prostředí sinic vodního květu, zejména došlo ke snížení lipidů a proteinů a ke zvýšení sušiny. Změny byly evidentní i u spektra mastných kyselin (FA) a aminokyselin (AA). Zejména došlo k výraznému úbytku FA, mono i polynenasycených. Výraznější pokles řady n-3 (včetně EPAa DHA) způsobil i výrazné snížení poměru n-3/n-6. V rámci spektra AA došlo ke signifikantnímu zvýšení obsahu cystinu, methioninu, threoninu a prolinu a ke snížení obsahu serinu, glutamové kyseliny, alaninu, leucinu, lysinu a argininu. Po
Název v anglickém jazyce
Fatty acid and amino acid spectrum in muscles of fish exposed to the action of water bloom of cyanobacteria
Popis výsledku anglicky
It was the aim of this study to find out whether and how the presence of water bloom of cyanobacteria affects the quality of fish meat regarding the spectrum of fatty acids and amino acids. Common carps not consuming cyanobacteria and silver carp eatingbut only to a certain degree digesting cyanobacteria were selected as experimental species for this trial. There were no changes in the chemical composition of muscles, length-weight characteristics, and the spectrum of fatty acids and amino acids in thecommon carp. Muscles of silver carp showed more marked changes when exposed to cyanobacteria such as a lower level of lipids and a higher content of the dry matter. Changes concerned also the spectrum of fatty acids and amino acids. There was a marked drop in fatty acids, in particular, mono as well as polyunsaturated ones. The drop in the n-3 (including EPA and DHA) levels led to a lower ratio of n-3/n-6. Considering the spectrum of amino acids, there was a significant rise in the leve
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník Hygiena alimentorum XXVII
ISBN
80-7148-055-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
137-140
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—