Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Spektrum mastných kyselin a aminokyselin v mase ryb vystavených působení vodního květu sinic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000823" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000823 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/67985939:_____/06:00053837

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Spektrum mastných kyselin a aminokyselin v mase ryb vystavených působení vodního květu sinic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem naší studie bylo zjistit, zda a jakým způsobem ovlivňuje přítomnost vodního květu sinic kvalitu rybího masa se zaměřením na spektrum mastných kyselin - FA a aminokyselin - AA. Jako pokusný druh byl vybrán kapr obecný, který sinice nepřijímá a netráví a tolstolobik bílý, který sinice přijímá, ale tráví pouze omezeně. Chemické složení svaloviny, délko-hmotnostní charakteristiky, spektrum FA a AA kapra nevykazovaly výrazné změny. Svalovina tolstolobika vykazovala výraznější změny v prostředí sinic vodního květu, zejména došlo ke snížení lipidů a proteinů a ke zvýšení sušiny. Změny byly evidentní i u spektra mastných kyselin (FA) a aminokyselin (AA). Zejména došlo k výraznému úbytku FA, mono i polynenasycených. Výraznější pokles řady n-3 (včetně EPAa DHA) způsobil i výrazné snížení poměru n-3/n-6. V rámci spektra AA došlo ke signifikantnímu zvýšení obsahu cystinu, methioninu, threoninu a prolinu a ke snížení obsahu serinu, glutamové kyseliny, alaninu, leucinu, lysinu a argininu. Po

  • Název v anglickém jazyce

    Fatty acid and amino acid spectrum in muscles of fish exposed to the action of water bloom of cyanobacteria

  • Popis výsledku anglicky

    It was the aim of this study to find out whether and how the presence of water bloom of cyanobacteria affects the quality of fish meat regarding the spectrum of fatty acids and amino acids. Common carps not consuming cyanobacteria and silver carp eatingbut only to a certain degree digesting cyanobacteria were selected as experimental species for this trial. There were no changes in the chemical composition of muscles, length-weight characteristics, and the spectrum of fatty acids and amino acids in thecommon carp. Muscles of silver carp showed more marked changes when exposed to cyanobacteria such as a lower level of lipids and a higher content of the dry matter. Changes concerned also the spectrum of fatty acids and amino acids. There was a marked drop in fatty acids, in particular, mono as well as polyunsaturated ones. The drop in the n-3 (including EPA and DHA) levels led to a lower ratio of n-3/n-6. Considering the spectrum of amino acids, there was a significant rise in the leve

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GL - Rybářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník Hygiena alimentorum XXVII

  • ISBN

    80-7148-055-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    137-140

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku