Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The influence of linseed oil and fish oil supplements to the fatty acid spectrum of common carp (Cyrinus carpio L.) muscle

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00143087" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00143087 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The influence of linseed oil and fish oil supplements to the fatty acid spectrum of common carp (Cyrinus carpio L.) muscle

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A contemporary trend towards healthy lifestyle caused increased interest about foodstutts with positive influence to human health. Pollyunsaturated fatty acids omega n-3 (n-3 PUFA) which are highly conteined in fish meal, can diminish an incidences or participated to treatment of some civilization diseases. In the Czech Republic a carp is produced with using of system where a fish receive additional feed in the form of cereals. This system could has a negative influence to the fatty acid spectrum of carps fillets. If the cereals are feeded in high quantity, that can caused undesired effects of inceasing the value of monounsaturated oleic acid (it has a negative inluence to organoleptic quality of carps meat) and decreasing the n-3 FUFA value of carp muscle. Becouse of this there is requirement from carp producers to finding a way how to restore the fatty acid spectrum of these fish to the values of carps from ponds with naturaly feed or gross it up. The interferencing of FA spectrum of

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of linseed oil and fish oil supplements to the fatty acid spectrum of common carp (Cyrinus carpio L.) muscle

  • Popis výsledku anglicky

    A contemporary trend towards healthy lifestyle caused increased interest about foodstutts with positive influence to human health. Pollyunsaturated fatty acids omega n-3 (n-3 PUFA) which are highly conteined in fish meal, can diminish an incidences or participated to treatment of some civilization diseases. In the Czech Republic a carp is produced with using of system where a fish receive additional feed in the form of cereals. This system could has a negative influence to the fatty acid spectrum of carps fillets. If the cereals are feeded in high quantity, that can caused undesired effects of inceasing the value of monounsaturated oleic acid (it has a negative inluence to organoleptic quality of carps meat) and decreasing the n-3 FUFA value of carp muscle. Becouse of this there is requirement from carp producers to finding a way how to restore the fatty acid spectrum of these fish to the values of carps from ponds with naturaly feed or gross it up. The interferencing of FA spectrum of

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GL - Rybářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2009

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus