Vliv použitého krmiva na spektrum mastných kyselin v rybím tuku různých druhů ryb
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43906336" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43906336 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv použitého krmiva na spektrum mastných kyselin v rybím tuku různých druhů ryb
Popis výsledku v původním jazyce
Pstruh duhový je nejvýznamnější lososovitou rybou chovanou v České republice. Pstruh duhový vyniká výbornou adaptabilitou na umělé prostředí, bezproblémovým příjmem krmných směsí a nízkým krmným koeficientem. Dalším druhem, který vyžaduje téměř shodné podmínky, je siven americký. Kříženec sivena amerického se sivenem alpským je v intenzivním chovu využíván pro odstranění problému zvýšeného povrchového poškození u pohlavně dospívajících mlíčáků sivena amerického [1,2]. Z nutričního hlediska jsou všechny druhy ryb zdrojem lehce stravitelných bílkovin, rybí tuk obsahuje zdraví prospěšné nenasycenéch mastné kyseliny. Řada n-3 snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, a tak působí proti srdečně-cévním onemocněním [3,4]. Další významnou skupinou jsou mastné kyseliny řady n-6, které snižují i hladinu esenciálního HDL cholesterolu [5]. Dalším negativem n-6 mastných kyselin je, že jsou prekurzory eikosanoidů, které se mohou nepříznivě uplatnit v patogenezi alterosklerózy a jejích komplikací [6,7,8].
Název v anglickém jazyce
The effect of feed on fish oil fatty acid spectrum in different fish species
Popis výsledku anglicky
The purpose of the observation was to determinate an effect of feed on fish oil fatty acid spectrum in different fish species. Fishes was produced in the recirculation system of intensive breeding. Three danish complex feeds was used. Fatty acid were separated from the lipids by the means of transesterification and determined via gas chromatographic analysis. Quality of fish lipids was evaluated according to the amount of unsaturated fatty acids, especially the n-3 group. The fish fed with Aller had the highest amount of polyenic acids and their ratio was satisfying.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210013" target="_blank" >QJ1210013: Technologie chovu sladkovodních ryb s využitím recirkulačních systémů dánského typu se zaměřením na metody efektivního řízení prostředí a veterinární péče.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-220-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
203-208
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 3. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—