The spectrum of fatty acids in lipids of Salvelinus fontinalis in relation to the origin, feed and breeding density
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A43908819" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:43908819 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2013/mnet_2013_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2013/mnet_2013_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The spectrum of fatty acids in lipids of Salvelinus fontinalis in relation to the origin, feed and breeding density
Popis výsledku v původním jazyce
The purpose of the observation was to determinate an effect of fish original, feed and breeding density, compared with the content and the composition of fatty acid of Salvelinus fontinalis. Salvelinus fontinalis was produced in the recirculation system of intensive breeding. Two danish complex feeds was used. Fatty acid were separated from the lipids by the means of transesterification and determined via gas chromatographic analysis. Quality of fish lipids was evaluated according to the amount of unsaturated fatty acids, especially the omega-3 group. The fish fed with ENVIRO had the highest amount of fatty acids although their ratio was unsatisfying. Muscle of fish from own breeding with lower density had also high amount of fatty acid. In all cases the fish with higher amount of lipids in muscle had worse quality of fatty acid in lipids due to ratio of polyenic acid.
Název v anglickém jazyce
The spectrum of fatty acids in lipids of Salvelinus fontinalis in relation to the origin, feed and breeding density
Popis výsledku anglicky
The purpose of the observation was to determinate an effect of fish original, feed and breeding density, compared with the content and the composition of fatty acid of Salvelinus fontinalis. Salvelinus fontinalis was produced in the recirculation system of intensive breeding. Two danish complex feeds was used. Fatty acid were separated from the lipids by the means of transesterification and determined via gas chromatographic analysis. Quality of fish lipids was evaluated according to the amount of unsaturated fatty acids, especially the omega-3 group. The fish fed with ENVIRO had the highest amount of fatty acids although their ratio was unsatisfying. Muscle of fish from own breeding with lower density had also high amount of fatty acid. In all cases the fish with higher amount of lipids in muscle had worse quality of fatty acid in lipids due to ratio of polyenic acid.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91C001" target="_blank" >QI91C001: Optimalizace podmínek intenzivního chovu lososovitých ryb v podmínkách České republiky s využitím dánské technologie se zaměřením na kvalitu produkovaných ryb.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2013: Proceedings of International PhD Students Conference
ISBN
978-80-7375-908-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
216-220
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
20. 11. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000366464800037