Může být kapr obecný významným hráčem na poli funkčních potravin? ? review
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12610%2F08%3A00008929" target="_blank" >RIV/60076658:12610/08:00008929 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Může být kapr obecný významným hráčem na poli funkčních potravin? ? review
Popis výsledku v původním jazyce
Ryby jsou hlavním zdrojem n-3 vysoce nenasycených mastných kyselin pro lidskou výživu. Tyto n-3 kyseliny jsou uznávány jako unikátní nástroj pro prevenci a léčbu mnoha civilizačních onemocnění, především pak kardiovaskulárního systému. Kompozice mastnýchkyselin rybího masa je ovlivněna ve velkém rozsahu skladbou jejich potravy. Kapr obecný je schopen využívat rostlinné zdroje kyseliny alfa linolenové a přeměňovat je na vysoce nenasycené mastné kyseliny potřebné pro lidské zdraví. Proto je možné produkovat kapra s vysokou kvalitou tuků na úrovni mořských ryb. A není ?hudbou budoucnosti?, aby kapr začal hrát významnou roli na poli funkčních potravin. Náš tradiční způsob chovu založený na přikrmování obilninami však vede k vysokému obsahu kyseliny olejové a k nízké úrovni n-3 PUFA v kapřím mase, a tudíž se nevyužívá jeho potenciálu a je spotřebiteli opomíjen jako zdroj n-3 PUFA. Do té doby, než se chopíme této možnosti, zůstane kapr pro mnoho domácností pouze symbolem Vánoc.
Název v anglickém jazyce
Can be common carp important player on the field of functional food
Popis výsledku anglicky
Fish are the major source of long-chain polyunsaturated fatty acids and especially n-3 fatty acids in recent human diet. These n-3 fatty acids have been suggested like the unique tool for prevention and therapy treatment of many civilization diseases, mainly for cardiovascular diseases. The fatty acid composition of fish reflects composition of the diet to a large extent. Common carp is able to use vegetable sources of alpha-linolenic acid and convert that into highly unsaturated fatty acids. Our traditional farming way is based on natural food and supplemental cereal feeding, only. This cereal feeding is rich on carbohydrates and resulted in a high level of oleic acid and low level of favorable n-3 fatty acids in carp meat. Alternative feedstuffs havebeen investigated to promote a more favorable lipid quality. Feedstuffs which resulted in satisfying lipid quality are: natural food (zooplankton, benthos), fish oil, linseed oil, hempseed oil and rapeseed oil. Rapeseed and linseed oil a
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH82117" target="_blank" >QH82117: Šetrné a efektivní hospodaření na rybnících s maximálním využitím stávajícího trofického potenciálu a udržením dobré kvality vody i rybí produkce.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bulletin
ISSN
0007-389X
e-ISSN
—
Svazek periodika
44
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—