Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Culture of common carp (Cyprinus carpio) with defined flesh quality for prevention of cardiovascular diseases using finishing feeding strategy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F12%3A43883490" target="_blank" >RIV/60076658:12520/12:43883490 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Culture of common carp (Cyprinus carpio) with defined flesh quality for prevention of cardiovascular diseases using finishing feeding strategy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    OBJECTIVES: Fish is the major source of n-3 polyunsaturated fatty acids (n-3 PUFA) which are well known to have positive effects in prevention of cardiovascular diseases. This study investigated the possibility to produce common carp with defined flesh quality using finishing feeding strategy and predict changes of fillet FA by a dilution model. METHODS: During the 110-day experiment, fish were fed diets with two different vegetable oils (rapeseed/linseed blend, VO; olive oil, OO) only, or with a subsequent fish oil (FO) finishing treatment for 30 or 60 days. Fillet FA composition was measured and data were compared to the ones predicted by the dilution model. RESULTS: The FO finishing treatment resulted in the higher percentage of SFA (from 19.1 % to23.6 %; p{0.001), MUFA (from 46.8 % to 51.9 %; p{0.001), n-3 PUFA (from 3.6 % to 7.4 %; p{0.001) and lower n-6 PUFA (from 30.5 % to 16.9 %; p{0.001) and n-6/n-3 ratio (from 8.7 to 2.3; p{0.001) in groups previously fed the VO diet and in

  • Název v anglickém jazyce

    Culture of common carp (Cyprinus carpio) with defined flesh quality for prevention of cardiovascular diseases using finishing feeding strategy

  • Popis výsledku anglicky

    OBJECTIVES: Fish is the major source of n-3 polyunsaturated fatty acids (n-3 PUFA) which are well known to have positive effects in prevention of cardiovascular diseases. This study investigated the possibility to produce common carp with defined flesh quality using finishing feeding strategy and predict changes of fillet FA by a dilution model. METHODS: During the 110-day experiment, fish were fed diets with two different vegetable oils (rapeseed/linseed blend, VO; olive oil, OO) only, or with a subsequent fish oil (FO) finishing treatment for 30 or 60 days. Fillet FA composition was measured and data were compared to the ones predicted by the dilution model. RESULTS: The FO finishing treatment resulted in the higher percentage of SFA (from 19.1 % to23.6 %; p{0.001), MUFA (from 46.8 % to 51.9 %; p{0.001), n-3 PUFA (from 3.6 % to 7.4 %; p{0.001) and lower n-6 PUFA (from 30.5 % to 16.9 %; p{0.001) and n-6/n-3 ratio (from 8.7 to 2.3; p{0.001) in groups previously fed the VO diet and in

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GL - Rybářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Neuroendocrinology Letters

  • ISSN

    0172-780X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    SE - Švédské království

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    60-67

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus