Změny ve složení rybí svaloviny u ryb chovaných v prostředí sinic vodního květu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00093328" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00093328 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny ve složení rybí svaloviny u ryb chovaných v prostředí sinic vodního květu
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován vliv vodního květu sinic (rod Microcystis) na kvalitu rybího masa ročka kapra obecného (Cyprinus carpio) a násady tolstolobika bílého (Hypophthalmichthys molitrix). Ryby byly umístěny po dobu 28 resp. 65 dnů do kovových klecích v přírodním prostředí rybích sádek bez přikrmování. Kontrolní skupina ryb byla umístěny do sádky bez výskytu vodních květů sinic. Pro vyhodnocení experimentu byly použity ukazatele chemického složení svaloviny (sušina, obsah proteinů, tuků a popelovin), spektrum aminokyselin (AA) a mastných kyselin (FA). Statisticky průkazné změny (p=0,01) nebyly u kapra chovaného v sinicích vodního květu pozorovány. Změny ve složení svaloviny u tolstolobika bílého byly mnohem výraznější. Statisticky průkazné (p=0,01) bylo zvýšení celkového obsahu tuků a hodnota sušiny, průkazně vyšší byla i hmotnost ryb. Statisticky průkazné (p=0,01) byly i změny ve složení aminokyselin a mastných kyselin. Sinice vodního květu tvoří nezanedbatelnou část potravního spektra tolstolob
Název v anglickém jazyce
Muscle compositions changes at fish reared in cyanobacteria water blooms environment.
Popis výsledku anglicky
The object of this work was to verify cyanobacteria water blooms influence on muscle composition of common carp (Cyprinus carpio) and silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) reared in natural conditions without additional feeding. Experimental fish were placed into the metal cages in store-pond with cyanobacteria water blooms (genus Microcystis) for 28 respectively 65 days. Control fish were placed to the metal cages in store-pond without cyanobacteria water blooms. Indices of chemical muscle composition (dry matter, proteins, fat and ash matter), contents of fatty acids (FA) and amino acids (AA) were used for interpretation of the experiment. Common carp reared in cyanobacteria water blooms reflected no significant changes of chemical muscle composition indices compared to control group. Muscle composition changes of silver carp were more expressive. The increase of total fat, dry matter and weight of silver carp cultivated in cyanobacteria were significantly higher (p=0,01) compare
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
IX. Česká ichtyologická konference
ISBN
80-85887-57-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
46-50
Název nakladatele
JU v Českých Budějovicích
Místo vydání
VÚRH JU Vodňany
Místo konání akce
Vodňany
Datum konání akce
4. 5. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—