Změny nutriční hodnoty svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio) a tolstrolobika bílého (Hypophthalmichthys molitrix) po expozici v prostředí se sinicovým vodním květem.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00128148" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00128148 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Changes in the nutritional parameters of muscles of the common carp (Cyprinus carpio) and the silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) following environmental exposure to cyanobacterial water bloom
Popis výsledku v původním jazyce
The present study evaluated the effect of naturally developing cyanobacteria on the composition of muscles of two commercially important freshwater fish species. Fish were exposed to cyanobacterial biomass including Microcystis aeruginosa and Microcystisichthyoblabe for 4 weeks. Then, they were transferred to dechlorinated potable water without any cyanobacteria for another 4-week period, thus modelling their preparation for consumers. Samples of muscles were collected every week during exposure and subsequent stay in dechlorinated potable water. The cyanobacterial water bloom of 0,39 mil. cells/ml (0.133-0.383 mg/g of total MC DW) induced statistically significant effects only in the content of fatty acids (P<0.05; P<0.01) in the common carp (Cyprinus carpio), while all studied parameters including the content of dry matter and fat (P<0.01), proteins(P<0.05), fatty acid composition (P<0.05; P<0.01) and some amino acids (P<0.05) were affected in the silver carp (Hypophthalmicht
Název v anglickém jazyce
Changes in the nutritional parameters of muscles of the common carp (Cyprinus carpio) and the silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) following environmental exposure to cyanobacterial water bloom
Popis výsledku anglicky
The present study evaluated the effect of naturally developing cyanobacteria on the composition of muscles of two commercially important freshwater fish species. Fish were exposed to cyanobacterial biomass including Microcystis aeruginosa and Microcystisichthyoblabe for 4 weeks. Then, they were transferred to dechlorinated potable water without any cyanobacteria for another 4-week period, thus modelling their preparation for consumers. Samples of muscles were collected every week during exposure and subsequent stay in dechlorinated potable water. The cyanobacterial water bloom of 0,39 mil. cells/ml (0.133-0.383 mg/g of total MC DW) induced statistically significant effects only in the content of fatty acids (P<0.05; P<0.01) in the common carp (Cyprinus carpio), while all studied parameters including the content of dry matter and fat (P<0.01), proteins(P<0.05), fatty acid composition (P<0.05; P<0.01) and some amino acids (P<0.05) were affected in the silver carp (Hypophthalmicht
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH71015" target="_blank" >QH71015: Minimalizace rizik výskytu metabolitů sinic v technologických procesech rybářského sektoru.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Aquaculture Research
ISSN
1355-557X
e-ISSN
—
Svazek periodika
40
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—