Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Changes in nutritional parameters of muscles of the common carp (Cyprinus carpio L.) and the silver carp (Hypophthalmichthys molitrix Val.) following environmental exposure to cyanobacterial water bloom

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002282" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002282 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Changes in nutritional parameters of muscles of the common carp (Cyprinus carpio L.) and the silver carp (Hypophthalmichthys molitrix Val.) following environmental exposure to cyanobacterial water bloom

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study evaluated the effect of cyanobacteria developing under natural conditions on the composition of muscles of two freshwater fish species that are important from the production point of view. Fish were exposed to cyanobacterial biomass for four weeks. Then, they were transferred to clear water for another four-week period modelling thus their preparation for consumers. Samples of muscles were collected every week during exposure and subsequent stay in clear water. The cyanobacterial water bloomof 3.9-6 x 105 cells per ml (133-383 ?g.g-1 of total MC DW) had statistically significant effects only on the content of fatty acids (p<0.05; p<0.01) in the common carp (Cyprinus carpio), while all the studied parameters including the content of dry matter and fat (p<0.01), proteins (p<0.05), fatty acids spectrum (p<0.05; p<0.01) and some amino acids (p<0.05) were influenced in the silver carp (Hypophthalmichthys molitrix). This study has shown that cyanobacteria in the environ

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in nutritional parameters of muscles of the common carp (Cyprinus carpio L.) and the silver carp (Hypophthalmichthys molitrix Val.) following environmental exposure to cyanobacterial water bloom

  • Popis výsledku anglicky

    This study evaluated the effect of cyanobacteria developing under natural conditions on the composition of muscles of two freshwater fish species that are important from the production point of view. Fish were exposed to cyanobacterial biomass for four weeks. Then, they were transferred to clear water for another four-week period modelling thus their preparation for consumers. Samples of muscles were collected every week during exposure and subsequent stay in clear water. The cyanobacterial water bloomof 3.9-6 x 105 cells per ml (133-383 ?g.g-1 of total MC DW) had statistically significant effects only on the content of fatty acids (p<0.05; p<0.01) in the common carp (Cyprinus carpio), while all the studied parameters including the content of dry matter and fat (p<0.01), proteins (p<0.05), fatty acids spectrum (p<0.05; p<0.01) and some amino acids (p<0.05) were influenced in the silver carp (Hypophthalmichthys molitrix). This study has shown that cyanobacteria in the environ

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    DN - Vliv životního prostředí na zdraví

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Aquaculture Research

  • ISSN

    1355-557X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    40

  • Číslo periodika v rámci svazku

    N

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus