Vliv vzdálenosti na vybrané biochemické ukazatele krevní plazmy při přepravě brojlerů na jatky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002777" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002777 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv vzdálenosti na vybrané biochemické ukazatele krevní plazmy při přepravě brojlerů na jatky
Popis výsledku v původním jazyce
The effects of distance on selected biochemical indicators (corticosterone, uric acid, triglycerides, total protein, glucose and lactate) during transportation to the slaughterhouse were monitored in a group of unsexed ROSS 308 broiler chickens aged 42 days. The broilers were sampled before (after catching, crating and loading) and after transport over tree different travel distances (10 km, 70 km and 130 km). The corticosterone level after handling were significantly (P < 0,01) higher than in broilersafter transport in all distances. The results obtained indicated that pre-transport manipulation with broilers may be more stressful than transport itself. To improve broiler meat quality, it is necessary to provide the recovery before slaughtering.
Název v anglickém jazyce
Effect of distance on selected biochemical indicators of blood plasma of broiler chickens during transport to the slaughterhouse
Popis výsledku anglicky
The effects of distance on selected biochemical indicators (corticosterone, uric acid, triglycerides, total protein, glucose and lactate) during transportation to the slaughterhouse were monitored in a group of unsexed ROSS 308 broiler chickens aged 42 days. The broilers were sampled before (after catching, crating and loading) and after transport over tree different travel distances (10 km, 70 km and 130 km). The corticosterone level after handling were significantly (P < 0,01) higher than in broilersafter transport in all distances. The results obtained indicated that pre-transport manipulation with broilers may be more stressful than transport itself. To improve broiler meat quality, it is necessary to provide the recovery before slaughtering.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník XI. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-068-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—