Vývoj problematiky nutričních a zdravotních tvrzení v ČR a EU
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002845" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002845 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj problematiky nutričních a zdravotních tvrzení v ČR a EU
Popis výsledku v původním jazyce
Na základě Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzení při označování potravin odevzdaly členské státy Evropské Unie do ledna roku 2008 Evropské Komisi (EK) seznam zdravotních tvrzení, které jsou Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) zkoumány a posléze má být vydán a zveřejněn seznam zdravotních tvrzení, které bude možné v praxi používat. Cílem této práce bylo shrnout problematiku týkající se zdravotních a nutričních tvrzení, které byly Evropskémuúřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) odevzdány Českou republikou k 31. lednu 2008 ke schválení. Celkem 870 zdravotních tvrzení bylo dle kategorie potraviny nebo její složky rozřazeno do několika skupin a podskupin. Toto zařazení slouží k lepší orientaciv množství dat a k přehlednosti v odeslaných zdravotních tvrzeních. Nejvíce zdravotních tvrzení bylo zařazeno do skupiny produkty rostlinného původu, podskupiny rostliny. Druhou nejvíce zastoupenou skupinou byly proteiny, konkrétně podsk
Název v anglickém jazyce
The nutritional and health claims question development in the Czech Republic and European Union
Popis výsledku anglicky
On the base of the Regulation (EC) No 1924/2006 of the European Parliament and of the Council on nutrition and health claims made on food, the EU countries had submitted to the European Commission until January 2008 the list of health claims, which are by the EFSA investigated and afterwards are going to be published and declared as a list of health claims which can be used in the practice. The aim of this work was to summarize the question about health and nutrition claims, which were submitted to EFSAby the Czech Republic for the evaluation. A total of 870 health claims were categorized by the database item food category or food content into 14 groups and 56 subgroups. This serves for a better orientation in a big information quantity of heath claims which were sent to EFSA. The largest amount of health claims were categorized into the group called Plant origin food, the subgroup of Plants. On the other side, the smallest number of health claims was in the group named Sweets, which
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Food Hygiene and Technology 40th Lenfelds and Hökls Days
ISBN
978-80-7305-121-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—