Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vývoj problematiky nutričních a zdravotních tvrzení v ČR a EU

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002845" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002845 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vývoj problematiky nutričních a zdravotních tvrzení v ČR a EU

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na základě Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzení při označování potravin odevzdaly členské státy Evropské Unie do ledna roku 2008 Evropské Komisi (EK) seznam zdravotních tvrzení, které jsou Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) zkoumány a posléze má být vydán a zveřejněn seznam zdravotních tvrzení, které bude možné v praxi používat. Cílem této práce bylo shrnout problematiku týkající se zdravotních a nutričních tvrzení, které byly Evropskémuúřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) odevzdány Českou republikou k 31. lednu 2008 ke schválení. Celkem 870 zdravotních tvrzení bylo dle kategorie potraviny nebo její složky rozřazeno do několika skupin a podskupin. Toto zařazení slouží k lepší orientaciv množství dat a k přehlednosti v odeslaných zdravotních tvrzeních. Nejvíce zdravotních tvrzení bylo zařazeno do skupiny produkty rostlinného původu, podskupiny rostliny. Druhou nejvíce zastoupenou skupinou byly proteiny, konkrétně podsk

  • Název v anglickém jazyce

    The nutritional and health claims question development in the Czech Republic and European Union

  • Popis výsledku anglicky

    On the base of the Regulation (EC) No 1924/2006 of the European Parliament and of the Council on nutrition and health claims made on food, the EU countries had submitted to the European Commission until January 2008 the list of health claims, which are by the EFSA investigated and afterwards are going to be published and declared as a list of health claims which can be used in the practice. The aim of this work was to summarize the question about health and nutrition claims, which were submitted to EFSAby the Czech Republic for the evaluation. A total of 870 health claims were categorized by the database item food category or food content into 14 groups and 56 subgroups. This serves for a better orientation in a big information quantity of heath claims which were sent to EFSA. The largest amount of health claims were categorized into the group called Plant origin food, the subgroup of Plants. On the other side, the smallest number of health claims was in the group named Sweets, which

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Food Hygiene and Technology 40th Lenfelds and Hökls Days

  • ISBN

    978-80-7305-121-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku