Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Legislativní vývoj nutričních a zdravotních tvrzení v ČR a EU

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002979" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002979 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Legislativní vývoj nutričních a zdravotních tvrzení v ČR a EU

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo shrnout problematiku týkající se zdravotních a nutričních tvrzení, které byly Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) odevzdány Českou republikou k 31. lednu 2008 ke schválení. Celkem 870 zdravotních tvrzení bylo dle kategorie potraviny nebo její složky rozřazeno do několika skupin a podskupin. Toto zařazení slouží k lepší orientaci v množství dat a k přehlednosti v odeslaných zdravotních tvrzeních. Nejvíce zdravotních tvrzení bylo zařazeno do skupiny produkty rostlinného původu, podskupiny rostliny. Druhou nejvíce zastoupenou skupinou byly proteiny, konkrétně podskupina aminokyseliny. Naopak nejméně zdravotních tvrzení se týkalo skupiny tzv. cukrovinky, zahrnující sladidla, žvýkačky a ostatní cukrovinky.

  • Název v anglickém jazyce

    The development of nutritional and health claims in the CR and the EU legislation

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to summarize the question about health and nutrition claims, which were submitted to EFSA by the Czech Republic for the evaluation. A total of 870 health claims were categorized by the database item food category or food contentinto 14 groups and 56 subgroups. This serves for a better orientation in a big information quantity of heath claims which were sent to EFSA. The largest amount of health claims were categorized into the group called ?Plant origin food?, the subgroup of Plants. On the other side, the smallest number of health claims was in the group named Sweets, which included sweeteners, chewing gums and other sweets. The group Animal origin food was discussed in more detail.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    AG - Právní vědy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    XXI.

  • Číslo periodika v rámci svazku

    speciální

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus