Oxidační změny ve svalovině bažanta obecného (Phasianus colchicus spp. torquatus) v závislosti na způsobu skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002967" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002967 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Oxidační změny ve svalovině bažanta obecného (Phasianus colchicus spp. torquatus) v závislosti na způsobu skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo určit průběh oxidačních změn v prsní svalovině bažanta obecného. Oxidace lipidů byla sledována v průběhu čtyř týdnů skladování v chladírně a ve venkovním prostředí. Míra oxidace lipidů byla určena destilační metodou s kyselinou 2-thiobarbiturovou. Kyselina 2-thiobarbiturová reaguje s malondialdehydem za tvorby červeně zbarveného kondenzačního produktu. Absorbance je měřena při 525 nm a je přepočtena na obsah malondialdehydu. Obsah malondialdehydu se během skladování zvyšoval. Skladováníve venkovním prostředí se pro farmově chované bažanty jevilo jako vhodnější. Maso bažantích slepic vykazovalo vyšší stupeň oxidace lipidů než maso bažantích kohoutů.
Název v anglickém jazyce
Oxidative ganges in muscle of common pheasant (Phasianus colchicus spp. Torquatus) depending on way of storage
Popis výsledku anglicky
The aim of study was determine measuring of lipid oxidation in breast muscle of common pheasant. Lipid oxidation was monitored during four weeks of storage in cold store and outdoor environment. Rate of lipid oxidation was determined by distillation method with 2- thiobarbituric acid. 2-thiobarbituric acid react with malondialdehyde (MDA) and they generate red condensing product. The level of absorbance is measured at 532 nm and it is converted to concentration of malondialdehyde. Malondialdehyde content during storage increase. Storage in outdoor environment is better for farm breeding pheasants. Pheasant female showed higher level of lipid oxidation than pheasant male.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-104-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—