Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fatty acids in the tissue of feathered game

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002982" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002982 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

  • Název v původním jazyce

    Masne kiseline u mišicnim tkivima pernate divljači

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rad se bavi sastavom masnih kiselina masti mesa kod 6 vrsta pernatih životinja - Biserka (Numida meleagris), Obični fazan (Phasianus colchicus), Japanska prepelica (Coturnix coturnix japonica), Jarebica čukar (Alectoris chucar), Trčka skvržulja (Perdix perdix) i Divlji puran (Meleagris gallopavo). Pažnja je posvećena kako razlikama između prsnog i butnog mišićnog tkiva, tako i razlikama između pojedinačnih vrsta pernatih životinja. Predmet interesiranja bilo je praćenje sažetka zasićenih i nazasićenih masnih kiselina, a dalje i sažetka pojedinačnih masnih kiselina iz grupe MUFA i PUFA. S aspekta ishrane ljudi naše je interesiranje posvećeno sažetku masnih kiselina iz grupe ?-9, ?-6 i ?-3, a prije svega odnosu ?-3 / ?-6 masnih kiselina. Temeljem dobijenih rezultata izvršena je procjena nutricijske vrijednosti masti mesa pojedinačnih vrsta pernatih životinja s aspekta ishrane ljudi.

  • Název v anglickém jazyce

    Fatty acids in the tissue of feathered game

  • Popis výsledku anglicky

    The study evaluates fatty acid composition of fat in meat from six species of feathered game - helmeted guineafowl (Numida meleagris), the common pheasant (Phasianus colchicus), Japanese quail (Coturnix coturnix japonica), chukar partridge (Alectoris chucar), the grey partridge (Perdix perdix) and wild turkey (Meleagris gallopavo). Attention was paid to the differences between breast and thigh muscles as well as to the differences between the particular species of feathered game. We monitored the content of saturated and unsaturated fatty acids and the content of individual fatty acids from MUFA and PUFA families. With regard to human nutrition, we paid attention to the content of ?-9, ?-6 and ?-3 acids and especially to the ratio of ?-3 to ?-6 fatty acids. Based on our results, we evaluated the nutritional value of fat in meat from these species of feathered game in relation to the human nutrition.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH91276" target="_blank" >QH91276: Výběr vhodného typu bažantů a optimalizace podmínek jejich výkrmu za účelem produkce vysoce kvalitní zvěřiny.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmiva Zagreb

  • ISSN

    0023-4850

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    52

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    HR - Chorvatská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus