Fatty acids in the tissue of feathered game
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002982" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002982 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
—
Název v původním jazyce
Masne kiseline u mišicnim tkivima pernate divljači
Popis výsledku v původním jazyce
Rad se bavi sastavom masnih kiselina masti mesa kod 6 vrsta pernatih životinja - Biserka (Numida meleagris), Obični fazan (Phasianus colchicus), Japanska prepelica (Coturnix coturnix japonica), Jarebica čukar (Alectoris chucar), Trčka skvržulja (Perdix perdix) i Divlji puran (Meleagris gallopavo). Pažnja je posvećena kako razlikama između prsnog i butnog mišićnog tkiva, tako i razlikama između pojedinačnih vrsta pernatih životinja. Predmet interesiranja bilo je praćenje sažetka zasićenih i nazasićenih masnih kiselina, a dalje i sažetka pojedinačnih masnih kiselina iz grupe MUFA i PUFA. S aspekta ishrane ljudi naše je interesiranje posvećeno sažetku masnih kiselina iz grupe ?-9, ?-6 i ?-3, a prije svega odnosu ?-3 / ?-6 masnih kiselina. Temeljem dobijenih rezultata izvršena je procjena nutricijske vrijednosti masti mesa pojedinačnih vrsta pernatih životinja s aspekta ishrane ljudi.
Název v anglickém jazyce
Fatty acids in the tissue of feathered game
Popis výsledku anglicky
The study evaluates fatty acid composition of fat in meat from six species of feathered game - helmeted guineafowl (Numida meleagris), the common pheasant (Phasianus colchicus), Japanese quail (Coturnix coturnix japonica), chukar partridge (Alectoris chucar), the grey partridge (Perdix perdix) and wild turkey (Meleagris gallopavo). Attention was paid to the differences between breast and thigh muscles as well as to the differences between the particular species of feathered game. We monitored the content of saturated and unsaturated fatty acids and the content of individual fatty acids from MUFA and PUFA families. With regard to human nutrition, we paid attention to the content of ?-9, ?-6 and ?-3 acids and especially to the ratio of ?-3 to ?-6 fatty acids. Based on our results, we evaluated the nutritional value of fat in meat from these species of feathered game in relation to the human nutrition.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH91276" target="_blank" >QH91276: Výběr vhodného typu bažantů a optimalizace podmínek jejich výkrmu za účelem produkce vysoce kvalitní zvěřiny.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmiva Zagreb
ISSN
0023-4850
e-ISSN
—
Svazek periodika
52
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
HR - Chorvatská republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—