Virulence factors and antibiotic resistance in enterococci isolated from food-stuffs
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870305" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870305 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/75010330:_____/11:00009148
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Virulence factors and antibiotic resistance in enterococci isolated from food-stuffs
Popis výsledku v původním jazyce
A collection of 250 enterococci isolated from various food-stuffs were used to investigate seven virulence determinants and the microbial susceptibility of eight antibiotics. Species-specific PCR revealed the presence of E. faecalis (127 isolates), E. faecium (77 isolates), E. casseliflavus (21 isolates), E. mundtii (19 isolates) and E. durans (six isolates). Multiplex PCR for virulence factors showed that from a total 250 isolates, 221 (88.4%) carried one or more virulence-encoding genes. beta-Haemolytic activity was also evident in enterococcal species other than E. faecalis and E. faecium. Species other than E. faecalis and E. faecium isolated from food are also seen to harbour the potential for virulence. Antimicrobial susceptibility testing usingthe disk diffusion method showed that of the total 250 isolates, 114 (46%) were resistant to cephalothin and 94 (38%) to ofloxacin. Lower antibiotik resistance was seen with ampicillin, chloramphenicol, gentamicin and teicoplanin. None of
Název v anglickém jazyce
Virulence factors and antibiotic resistance in enterococci isolated from food-stuffs
Popis výsledku anglicky
A collection of 250 enterococci isolated from various food-stuffs were used to investigate seven virulence determinants and the microbial susceptibility of eight antibiotics. Species-specific PCR revealed the presence of E. faecalis (127 isolates), E. faecium (77 isolates), E. casseliflavus (21 isolates), E. mundtii (19 isolates) and E. durans (six isolates). Multiplex PCR for virulence factors showed that from a total 250 isolates, 221 (88.4%) carried one or more virulence-encoding genes. beta-Haemolytic activity was also evident in enterococcal species other than E. faecalis and E. faecium. Species other than E. faecalis and E. faecium isolated from food are also seen to harbour the potential for virulence. Antimicrobial susceptibility testing usingthe disk diffusion method showed that of the total 250 isolates, 114 (46%) were resistant to cephalothin and 94 (38%) to ofloxacin. Lower antibiotik resistance was seen with ampicillin, chloramphenicol, gentamicin and teicoplanin. None of
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Mikrobiologická rizika v mlékárenských výrobách - detekce a preventivní opatření</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinární medicína
ISSN
0375-8427
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
352-357
Kód UT WoS článku
000294390000005
EID výsledku v databázi Scopus
—