Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Virulence factors and antibiotic resistance in enterococci isolated from food-stuffs

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870305" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870305 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/75010330:_____/11:00009148

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Virulence factors and antibiotic resistance in enterococci isolated from food-stuffs

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A collection of 250 enterococci isolated from various food-stuffs were used to investigate seven virulence determinants and the microbial susceptibility of eight antibiotics. Species-specific PCR revealed the presence of E. faecalis (127 isolates), E. faecium (77 isolates), E. casseliflavus (21 isolates), E. mundtii (19 isolates) and E. durans (six isolates). Multiplex PCR for virulence factors showed that from a total 250 isolates, 221 (88.4%) carried one or more virulence-encoding genes. beta-Haemolytic activity was also evident in enterococcal species other than E. faecalis and E. faecium. Species other than E. faecalis and E. faecium isolated from food are also seen to harbour the potential for virulence. Antimicrobial susceptibility testing usingthe disk diffusion method showed that of the total 250 isolates, 114 (46%) were resistant to cephalothin and 94 (38%) to ofloxacin. Lower antibiotik resistance was seen with ampicillin, chloramphenicol, gentamicin and teicoplanin. None of

  • Název v anglickém jazyce

    Virulence factors and antibiotic resistance in enterococci isolated from food-stuffs

  • Popis výsledku anglicky

    A collection of 250 enterococci isolated from various food-stuffs were used to investigate seven virulence determinants and the microbial susceptibility of eight antibiotics. Species-specific PCR revealed the presence of E. faecalis (127 isolates), E. faecium (77 isolates), E. casseliflavus (21 isolates), E. mundtii (19 isolates) and E. durans (six isolates). Multiplex PCR for virulence factors showed that from a total 250 isolates, 221 (88.4%) carried one or more virulence-encoding genes. beta-Haemolytic activity was also evident in enterococcal species other than E. faecalis and E. faecium. Species other than E. faecalis and E. faecium isolated from food are also seen to harbour the potential for virulence. Antimicrobial susceptibility testing usingthe disk diffusion method showed that of the total 250 isolates, 114 (46%) were resistant to cephalothin and 94 (38%) to ofloxacin. Lower antibiotik resistance was seen with ampicillin, chloramphenicol, gentamicin and teicoplanin. None of

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Mikrobiologická rizika v mlékárenských výrobách - detekce a preventivní opatření</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinární medicína

  • ISSN

    0375-8427

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    352-357

  • Kód UT WoS článku

    000294390000005

  • EID výsledku v databázi Scopus