Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Inhibice Listeria monocytogenes v hovězím mase společným působením esenciálního oleje z Origanum vulgare L. a kyseliny kaprylové

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870354" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870354 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Inhibice Listeria monocytogenes v hovězím mase společným působením esenciálního oleje z Origanum vulgare L. a kyseliny kaprylové

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Antimikrobiální látky přírodního původu esenciální olej z oregána (OEO) a kyselina kaprylová (CA) jsou vysoce aromatické, což omezuje jejich samostatné použití v potravinách. Aditivní efekt při společném působení jsme již dříve prokázali in vitro. V mletém libovém hovězím mase inokulovaném směsí šesti kmenů L. monocytogenes v celkové koncentraci 5 log buněk/g byly testovány následující směsi (v/w): 0,25 % CA (MIC in vitro) + 0,1 % OEO (2xMIC); 0,5 % CA (2xMIC) + 0,05 % OEO (MIC); a obě směsi s 0,1 % přídavkem kyseliny citronové. Vakuově zabalené maso bylo skladováno 15 dní při teplotě 3 +- 1 °C. Ve všech pokusných skupinách byl ve srovnání s kontrolou (destilovaná voda) od šestého dne skladování zaznamenán pokles počtu L. monocytogenes o přibližně 0,5log. Mezi pokusnými skupinami nebyly v počtech zaznamenány žádné rozdíly. Při senzorickém hodnocení (vůně, barva, celková přijatelnost) byla u směsí s 0,1 % OEO během celého pokusu hodnocena vůně a celková přijatelnost lépe než u kontroln

  • Název v anglickém jazyce

    Inhibition of Listeria monocytogenes in minced beef by combined effect of oregano essential oil and caprylic acid

  • Popis výsledku anglicky

    Both oregano essential oil (OEO) and caprylic acid (CA) are highly aromatic natural antimicrobials; their individual application in food is therefore limited. Their combined additive effect we proved previously in vitro. Following mixtures (v/w) were tested in minced lean beef inoculated with 6 strains of L. monocytogenes at concentration of 5 log cells/g: 0.25% of CA (MIC in vitro) + 0.1% of OEO (2xMIC); 0.5% CA (2xMIC) + 0.05% OEO (MIC); and both mixtures with 0.1% of citric acid. The treated meat wasvacuum packed and stored at 3 +- 1 °C for 15 days. Approximately a 0.5 log reduction was observed at all experimental groups in comparison with control (with distilled water) from day 6 to the end of storage. No differences in L. monocytogenes counts were found between the experimental groups. In sensory evaluation (odour, color, overall acceptability) the mixtures with 0.1% of OEO showed during the whole experiment better scores in odour and overall acceptability than the control group

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů Food hygiene and technology 41st Lenfeld's and Hökl's Days

  • ISBN

    978-80-7305-594-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    106-109

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    12. 10. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku