Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

In vitro combined effect of oregano essential oil and caprylic acid against Salmonella serovars, Escherichia coli O157:H7, Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43871167" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43871167 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://actavet.vfu.cz/pdf/201180040343.pdf" target="_blank" >http://actavet.vfu.cz/pdf/201180040343.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201180040343" target="_blank" >10.2754/avb201180040343</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    In vitro combined effect of oregano essential oil and caprylic acid against Salmonella serovars, Escherichia coli O157:H7, Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In vitro inhibition of foodborne pathogens via action of natural antimicrobials - caprylic acid (CA) and essential oil from Origanum vulgare L. (OEO) with high carvacrol content (72%) was evaluated. For 15 Salmonella strains the minimum inhibitory concentration (MIC) determined by broth microdilution method ranged between 3.67-4.33 microl?ml-1 for CA and between 0.48-0.57 microl?ml-1 for OEO. For 7 Listeria monocytogenes strains the MIC ranged between 2.17-2.83 microl?ml-1 for CA and between 0.52-0.58 microl?ml-1 for OEO. Type strains of Escherichia coli O157:H7 and Staphylococcus aureus were tested, too, with MIC of CA 3.60 microl?ml-1 and 3.20 microl?ml-1 and MIC of OEO 0.51 microl?ml-1 and 0.48 microl?ml-1, respectively. Furthermore, it was found that the MIC of CA can be decreased by even low addition (0.05%) of citric or acetic acid and to a lesser extent by lactic acid, whereas the MICs of OEO did not notably decrease. Combined application of CA and OEO determined by FIC index le

  • Název v anglickém jazyce

    In vitro combined effect of oregano essential oil and caprylic acid against Salmonella serovars, Escherichia coli O157:H7, Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes

  • Popis výsledku anglicky

    In vitro inhibition of foodborne pathogens via action of natural antimicrobials - caprylic acid (CA) and essential oil from Origanum vulgare L. (OEO) with high carvacrol content (72%) was evaluated. For 15 Salmonella strains the minimum inhibitory concentration (MIC) determined by broth microdilution method ranged between 3.67-4.33 microl?ml-1 for CA and between 0.48-0.57 microl?ml-1 for OEO. For 7 Listeria monocytogenes strains the MIC ranged between 2.17-2.83 microl?ml-1 for CA and between 0.52-0.58 microl?ml-1 for OEO. Type strains of Escherichia coli O157:H7 and Staphylococcus aureus were tested, too, with MIC of CA 3.60 microl?ml-1 and 3.20 microl?ml-1 and MIC of OEO 0.51 microl?ml-1 and 0.48 microl?ml-1, respectively. Furthermore, it was found that the MIC of CA can be decreased by even low addition (0.05%) of citric or acetic acid and to a lesser extent by lactic acid, whereas the MICs of OEO did not notably decrease. Combined application of CA and OEO determined by FIC index le

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    80

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    "343?348"

  • Kód UT WoS článku

    000301811400004

  • EID výsledku v databázi Scopus