JAKOST MASA PRASAT OZÁŘENÝCH NÍZKOU DÁVKOU ZÁŘENÍ GAMA
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870412" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870412 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
JAKOST MASA PRASAT OZÁŘENÝCH NÍZKOU DÁVKOU ZÁŘENÍ GAMA
Popis výsledku v původním jazyce
Prasata (o hmotnosti cca 30 kg), vystavená účinkům ionizujícímu záření 60Co (celotělová dávka 0,5 Gy, dávkový příkon 0,98 Gy/h), byla poražena 3 dny po ozáření. Parametry jakosti masa - pH, barva masa, ztráta šťávy odkapem a koncentrace kyseliny mléčné byly hodnoceny ve svalu longissimus lumborum et thoracis. Pouze hodnota barvy masa a*45 sledována 45 min po porážce byla významně nižší (alfa = 0,05) než u kontrolních kusů. Ostatní parametry odpovídaly hodnotám kontrolní skupiny. V případě jaderné havárie, za předpokladu že je vyloučena vnitřní kontaminace a kdy efektivní dávka nepřekročí 0,5 Sv, může být maso prasat zpracováno za použití standardních technologií pro lidskou spotřebu.
Název v anglickém jazyce
MEAT QUALITY OF PIGS EXPOSED TO LOW DOSES OF GAMMA RADIATION
Popis výsledku anglicky
The pigs (weight of 30 kg) exposed to 60Co radiation (whole body dose of 0.5 Gy, 0.98 Gy/h) were sticked 3 days after irradiation. Parameters of meat quality - pH, colour, drip looses, and lactic acid concentration were evaluated in longissimus lumborumet thoracis muscle. Only the value of meat colour a*45 detected 45 min post mortem was significantly lower (alfa = 0.05) than that of control specimens. The other parameters corresponded to control values. In case of nuclear incident without any inner contamination, and providing that the effective dose of 0.5 Sv has not been exceeded the pigs might be used by the standard meat technology for human use.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Hygiena Alimentorum XXXII.
ISBN
978-80-8077-231-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
109-112
Název nakladatele
Štátna veterinárna a potravinárska správa Slovenskej republiky
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
11. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—