Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

JAKOST MASA PRASAT OZÁŘENÝCH NÍZKOU DÁVKOU ZÁŘENÍ GAMA

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870412" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870412 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    JAKOST MASA PRASAT OZÁŘENÝCH NÍZKOU DÁVKOU ZÁŘENÍ GAMA

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Prasata (o hmotnosti cca 30 kg), vystavená účinkům ionizujícímu záření 60Co (celotělová dávka 0,5 Gy, dávkový příkon 0,98 Gy/h), byla poražena 3 dny po ozáření. Parametry jakosti masa - pH, barva masa, ztráta šťávy odkapem a koncentrace kyseliny mléčné byly hodnoceny ve svalu longissimus lumborum et thoracis. Pouze hodnota barvy masa a*45 sledována 45 min po porážce byla významně nižší (alfa = 0,05) než u kontrolních kusů. Ostatní parametry odpovídaly hodnotám kontrolní skupiny. V případě jaderné havárie, za předpokladu že je vyloučena vnitřní kontaminace a kdy efektivní dávka nepřekročí 0,5 Sv, může být maso prasat zpracováno za použití standardních technologií pro lidskou spotřebu.

  • Název v anglickém jazyce

    MEAT QUALITY OF PIGS EXPOSED TO LOW DOSES OF GAMMA RADIATION

  • Popis výsledku anglicky

    The pigs (weight of 30 kg) exposed to 60Co radiation (whole body dose of 0.5 Gy, 0.98 Gy/h) were sticked 3 days after irradiation. Parameters of meat quality - pH, colour, drip looses, and lactic acid concentration were evaluated in longissimus lumborumet thoracis muscle. Only the value of meat colour a*45 detected 45 min post mortem was significantly lower (alfa = 0.05) than that of control specimens. The other parameters corresponded to control values. In case of nuclear incident without any inner contamination, and providing that the effective dose of 0.5 Sv has not been exceeded the pigs might be used by the standard meat technology for human use.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Hygiena Alimentorum XXXII.

  • ISBN

    978-80-8077-231-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    109-112

  • Název nakladatele

    Štátna veterinárna a potravinárska správa Slovenskej republiky

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    11. 5. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku