Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Meat quality of pigs exposed to low doses of gamma radiation

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870399" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870399 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Meat quality of pigs exposed to low doses of gamma radiation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The pigs (weight of 30 kg) exposed to 60Co radiation (whole body dose of 0.5 Gy, 0.98 Gy/h) were slaughtered 3 days after irradiation. Parameters of meat quality - pH-value, colour, drip looses, and lactic acid concentration were evaluated in longissimuslumborum et thoracis muscle. Only the value of meat colour a*45 detected 45 min post mortem was significantly lower (alfa = 0.05) than that of control specimens. The other parameters corresponded to control values. In case of nuclear incident without any internal contamination and providing that the effective dose of 0.5 Sv was not exceeded, the pigs might be processed by the standard meat technology for human use.

  • Název v anglickém jazyce

    Meat quality of pigs exposed to low doses of gamma radiation

  • Popis výsledku anglicky

    The pigs (weight of 30 kg) exposed to 60Co radiation (whole body dose of 0.5 Gy, 0.98 Gy/h) were slaughtered 3 days after irradiation. Parameters of meat quality - pH-value, colour, drip looses, and lactic acid concentration were evaluated in longissimuslumborum et thoracis muscle. Only the value of meat colour a*45 detected 45 min post mortem was significantly lower (alfa = 0.05) than that of control specimens. The other parameters corresponded to control values. In case of nuclear incident without any internal contamination and providing that the effective dose of 0.5 Sv was not exceeded, the pigs might be processed by the standard meat technology for human use.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Folia Veterinaria

  • ISSN

    0015-5748

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    15

  • Číslo periodika v rámci svazku

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    16-17

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus