Meat from irradiated pigs - how can be used?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880812" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880812 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://igc.uvlf.sk/wp-content/uploads/2023/06/Proceedings_IGC_2023_Kosice_Slovak_-Republic.pdf" target="_blank" >http://igc.uvlf.sk/wp-content/uploads/2023/06/Proceedings_IGC_2023_Kosice_Slovak_-Republic.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Meat from irradiated pigs - how can be used?
Popis výsledku v původním jazyce
In the case of nuclear accidents (Fukushima), it is necessary to evacuate slaughter pigs from the nuclear accident vicinity as quickly as possible. In the course of the accident and especially during the transport, a whole-body or a partial external irradiation may happen, with a subsequent oxidative stress, which could be manifested by changes in the quality of the meat. In the experiment, pigs weighing 30 kg were exposed to a full body irradiation (60Co) by a dose of 0.5 Gy. Samples from both, longissimus thoracis et lumborum and semimembranosus muscle were collected for analysis.There were no statistically significant differences of monitored meat quality parameters among the control and experimental group.
Název v anglickém jazyce
Meat from irradiated pigs - how can be used?
Popis výsledku anglicky
In the case of nuclear accidents (Fukushima), it is necessary to evacuate slaughter pigs from the nuclear accident vicinity as quickly as possible. In the course of the accident and especially during the transport, a whole-body or a partial external irradiation may happen, with a subsequent oxidative stress, which could be manifested by changes in the quality of the meat. In the experiment, pigs weighing 30 kg were exposed to a full body irradiation (60Co) by a dose of 0.5 Gy. Samples from both, longissimus thoracis et lumborum and semimembranosus muscle were collected for analysis.There were no statistically significant differences of monitored meat quality parameters among the control and experimental group.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
The impact of global change on the environment, human and animal health: conference proceedings
ISBN
978-80-8077-789-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
244-247
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
13. 6. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—