Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rostlinné oleje v krmných směsích jako zdroj mastných kyselin pro hospodářská zvířata

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870827" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870827 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rostlinné oleje v krmných směsích jako zdroj mastných kyselin pro hospodářská zvířata

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo porovnat rostlinné oleje vyrobené v ČR. Kritéria jsou: distribuce nasycených a nenasycených mastných kyselin, distribuce důležitých nenasycených mastných kyselin, zejména polynenasycených mastných kyselin a hladina nebo poměr n-3, n-6 an-9 MK. Cílem naší studie byla vybraná olejnatá semena a luštěniny. Výsledky ukazují, že nejkvalitnější z olejnatých semen je lněný olej. Řepkový olej má ideální poměr n-3: n-6 FA - 1:5. Nízká kvalita je slunečnicový olej. Dietně nejcennější olej z luštěnin je z fazolí (vysoká míra n-3 MK), optimální poměr n-3: n-6 MK má čočka, hrách, lupina a sójový olej. Méně kvalitní je olej z bobu, který obsahuje tanin a kyselinu erukovou.

  • Název v anglickém jazyce

    Plants oils in feed mixtures as source of fatty acid for livestock

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of study was compare plants oils made in ČR. Criteria were: distribution saturated and unsaturated fatty acids, distribution important unsaturated fatty acid, especially polyunsaturated fatty acid and level or ratio n-3, n-6 and n-9 FA. The target of our study was chosen oilseeds and legumen. The results show that most quality from oilseeds is linseed oil. Rapeseed oil has ideal ratio n-3: n-6 FA - 1:5. Low quality is sunflower oil. Dietetic most valued oil from legumen is bean oil (high level of n-3 FA), optimal ratio n-3: n-6 FA has lentil, peas, lupine and soybean oil. Less quality is fava bean oil that contains tannin and erucic acid.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Výživa zvířat 2011 - 15. mezinárodní konference studentů doktorských studijních programů v oboru ?Výživa a krmení hospodářských zvířat?

  • ISBN

    978-80-87415-10-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    156-160

  • Název nakladatele

    Powerprint

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    26. 1. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku