PSE, DFD a jiné odchylky zrání masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871147" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871147 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
PSE, DFD a jiné odchylky zrání masa
Popis výsledku v původním jazyce
Nejvýznamnější vadou vepřového masa je odchylka PSE. Jejím typickým projevem je rychlý pokles hodnoty pH45 pod 6,0 při současně vysoké vnitřní teplotě nad 40 °C. Důsledkem je částečná denaturace zejména myozinu a sarkoplazmatických bílkovin. Senzoricky se tato vada projevuje poklesem schopnosti masa vázat vodu, bledou barvou a nižší křehkostí. Výskyt PSE má genetickou predispozici v podobě mutací halothanového genu nebo RN-genu. Naproti tomu vada DFD je spojená s dlouhodobějším stresem před porážkou a ztrátou energetických rezerv ve svalovině. Vady masa lze omezit lepším zacházením s jatečnými zvířaty v předporážkovém období, konkrétně potom správnou délkou lačnění, vhodnými transportními podmínkami a ustájením na jatkách.
Název v anglickém jazyce
PSE, DFD and other meat quality defects
Popis výsledku anglicky
The most important defect of pork is the PSE meat. Rapid decline of pH45 under the value of 6,0 and high temperature within meat belong to the typical manifestations of PSE pork. This results in the partial denaturation of myosin and sarcoplasmic proteins. These changes contribute to the reduced water holding capacity, paler pork color and reduced meat tenderness. There is a genetic predisposition for PSE meat in the form of mutation of halothane gene or RN gene. On the other hand DFD meat is connectedwith the stressful conditions during ante-mortem period and the depletion of muscle glycogen. Meat quality defects can be reduced by better pre-slaughter management, mainly by the on-farm fasting time, conditions during transport or the lairage conditions in abattoirs.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
57-61
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—