Porovnání metod pro detekci vad masa při jatečném opracování prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43918178" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43918178 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání metod pro detekci vad masa při jatečném opracování prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Při nesprávném postupu během jatečného opracování prasat mohou vznikat vady, které sice nemají přímý vliv na zdravotní nezávadnost masa, ale zhoršují jeho kvalitu. U vepřového masa je nejčastěji popisován výskyt vady masa s označením PSE maso (pale - bledé, soft - měkké, exudative - vodnaté). Tato vada má přímý vliv na technologické a kulinární využití vepřového masa. Pro posouzení výskytu vad se nejčastěji využívají hodnoty pH1, pH24 (pH po hodině a 24 hodinách po usmrcení zvířete), elektrická vodivost a barva masa. V rámci studie byly hodnoceny vybrané ukazatele na nové porážkové lince v podniku MASO UZENINY PÍSEK, a.s.. Z naměřených hodnot vyplývá, že výskyt vad masa je v případě postupů používaných na nové porážkové lince minimální. Vyhodnocením korelačních závislostí bylo zjištěno, že nejvíce závislé jsou na sobě hodnoty pH a elektrické vodivosti.
Název v anglickém jazyce
Comparison of methods for detecting defects during pork slaughtering
Popis výsledku anglicky
Incorrect processing during the slaughtering proces may give rise to defects which do not affect the health of the meat, but in particular, it aggravates its affinity and color. An example of such defects is the defect of pork meat PSE (pale, soft, exudative). These defects are related to the deterioration of the technological and culinary use of meat. For comparison of slaughter lines, the measured time course of pH decline was used. The pH1, pH24 (pH after an hour and 24 hours after killing), electrical conductivity, and colour were measured for the PSE meat quality assessment. In the study, selected indicators were evaluated on the new slaughter line in the company Maso uzeniny Písek a.s. After evaluating the monitored indicators, it was found that the occurrence of a meat defects on a new slaughter line was minimal. From the evaluation of correlation dependencies, it was found that the most dependent are the pH1 and the electrical conductivity.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
2
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
36-40
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—