Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv předporážkové přípravy jatečných prasat na jejich kvalitu masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002365" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002365 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv předporážkové přípravy jatečných prasat na jejich kvalitu masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo posouzení vlivů předporážkové přípravy jatečných prasat na kvalitu jejich masa. Tento cíl byl realizován nejprve analyzováním organizace svozu jatečných prasat do Masokombinátu CZ a.s., Písek. Dále byla zjišťována délka ustájení prasat na jatkách a vše bylo zakončeno měřením hodnoty pH1 post mortem, čímž bylo identifikováno normální (pH1>5,8) a PSE (pH1<5,6) vepřové maso. Sledováno bylo 4 250 jatečných prasat různých hybridních populací od pěti producentů, s vyrovnaným poměrem pohlaví.Bylo měřeno pH1 svalů MLLT 45 minut po porážce. Prasata byla rozdělena do 15 skupin v závislosti na dopravní vzdálenosti a době odpočinku. Před porážením. V jednotlivých skupinách byla zjišťována průměrná hodnota pH1 ve svalu MLLT a procentuální podíl normálního, inklinujícího a defektního vepřového masa PSE.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect before slaughtering preparation of slaughter pigs on meat quality

  • Popis výsledku anglicky

    In a set of 4 250 slaughter pigs of different genotypes from five producers was measured pH1 45 minutes post mortem in MLLT after slaughter. Slaughter pigs were divided into 15 groups according to tohe distance of transportation (up to 35, 45, 70 and more tha 40 km) and resting time before slaughter (up to 1, 2 and 4 hours and over 18 hours). The highest per cent occurrence of meat defect PSE in MLLT was found in a group of slaughter pigs transported to a distance up to 35 km with a rest before slaugheter lasting to 1 hour. In addition, there is a tendency to slightly higher occurrence of PSE meat with longer distance of transportation and lengh of pre-slaughter rest. It was confirmed that a 2 - 3 h lairage would appear the maximum desirable for optimal meat quality. It is a duty respect careful transportation, transportation in the right time. Also, the Capacity of transport lorries should be kept and they should treat the slaughter pigs carefully.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXX. ogólnopolskie seminarium kól naukowych, uniwersytet Warminsko-Mazurski w Olsztynie

  • ISBN

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    138-139

  • Název nakladatele

    Akademia Rolnicza

  • Místo vydání

    Wroclaw

  • Místo konání akce

    Olsztyn

  • Datum konání akce

    1. 1. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku