Vliv předporážkové přípravy jatečných prasat na jejich kvalitu masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002365" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002365 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv předporážkové přípravy jatečných prasat na jejich kvalitu masa
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo posouzení vlivů předporážkové přípravy jatečných prasat na kvalitu jejich masa. Tento cíl byl realizován nejprve analyzováním organizace svozu jatečných prasat do Masokombinátu CZ a.s., Písek. Dále byla zjišťována délka ustájení prasat na jatkách a vše bylo zakončeno měřením hodnoty pH1 post mortem, čímž bylo identifikováno normální (pH1>5,8) a PSE (pH1<5,6) vepřové maso. Sledováno bylo 4 250 jatečných prasat různých hybridních populací od pěti producentů, s vyrovnaným poměrem pohlaví.Bylo měřeno pH1 svalů MLLT 45 minut po porážce. Prasata byla rozdělena do 15 skupin v závislosti na dopravní vzdálenosti a době odpočinku. Před porážením. V jednotlivých skupinách byla zjišťována průměrná hodnota pH1 ve svalu MLLT a procentuální podíl normálního, inklinujícího a defektního vepřového masa PSE.
Název v anglickém jazyce
The effect before slaughtering preparation of slaughter pigs on meat quality
Popis výsledku anglicky
In a set of 4 250 slaughter pigs of different genotypes from five producers was measured pH1 45 minutes post mortem in MLLT after slaughter. Slaughter pigs were divided into 15 groups according to tohe distance of transportation (up to 35, 45, 70 and more tha 40 km) and resting time before slaughter (up to 1, 2 and 4 hours and over 18 hours). The highest per cent occurrence of meat defect PSE in MLLT was found in a group of slaughter pigs transported to a distance up to 35 km with a rest before slaugheter lasting to 1 hour. In addition, there is a tendency to slightly higher occurrence of PSE meat with longer distance of transportation and lengh of pre-slaughter rest. It was confirmed that a 2 - 3 h lairage would appear the maximum desirable for optimal meat quality. It is a duty respect careful transportation, transportation in the right time. Also, the Capacity of transport lorries should be kept and they should treat the slaughter pigs carefully.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXX. ogólnopolskie seminarium kól naukowych, uniwersytet Warminsko-Mazurski w Olsztynie
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
138-139
Název nakladatele
Akademia Rolnicza
Místo vydání
Wroclaw
Místo konání akce
Olsztyn
Datum konání akce
1. 1. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—