Determination of fluoride in spices using microwave induced oxygen combustion
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871178" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871178 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201281030319" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2754/avb201281030319</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201281030319" target="_blank" >10.2754/avb201281030319</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of fluoride in spices using microwave induced oxygen combustion
Popis výsledku v původním jazyce
Fluorine is essential in human and/or animal nutrition; therefore, so it is important to know its concentration in a diet. One of the possible sources of fluorine for humans is spice, containing various amounts of this trace element. This work describesthe method for fluoride determination in various kinds ofspices using microwave-supported sample preparation in high pressure oxygen atmosphere followed by potentiometry with a fluoride ion-selective electrode. Parameters of the microwave device for combustion procedure were checked and optimized in order to find settings ensuring complete sample combustion and/or absorption of the analyte in the absorption solution. For the ion-selective electrode measurement, the technique of standard straight line was chosen. Concentrations of fluorides in spices and spice blends under investigation ranged from 3.15 mg.kg(-1) to 26.08 mg.kg(-1). In order to check the accuracy of the method Certified Reference Material Fluoride in Vegetation NIST 2695
Název v anglickém jazyce
Determination of fluoride in spices using microwave induced oxygen combustion
Popis výsledku anglicky
Fluorine is essential in human and/or animal nutrition; therefore, so it is important to know its concentration in a diet. One of the possible sources of fluorine for humans is spice, containing various amounts of this trace element. This work describesthe method for fluoride determination in various kinds ofspices using microwave-supported sample preparation in high pressure oxygen atmosphere followed by potentiometry with a fluoride ion-selective electrode. Parameters of the microwave device for combustion procedure were checked and optimized in order to find settings ensuring complete sample combustion and/or absorption of the analyte in the absorption solution. For the ion-selective electrode measurement, the technique of standard straight line was chosen. Concentrations of fluorides in spices and spice blends under investigation ranged from 3.15 mg.kg(-1) to 26.08 mg.kg(-1). In order to check the accuracy of the method Certified Reference Material Fluoride in Vegetation NIST 2695
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta veterinaria Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Svazek periodika
81
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
319-323
Kód UT WoS článku
000313233000018
EID výsledku v databázi Scopus
—