Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of fluoride in spices using microwave induced oxygen combustion

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871178" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871178 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201281030319" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2754/avb201281030319</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201281030319" target="_blank" >10.2754/avb201281030319</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of fluoride in spices using microwave induced oxygen combustion

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fluorine is essential in human and/or animal nutrition; therefore, so it is important to know its concentration in a diet. One of the possible sources of fluorine for humans is spice, containing various amounts of this trace element. This work describesthe method for fluoride determination in various kinds ofspices using microwave-supported sample preparation in high pressure oxygen atmosphere followed by potentiometry with a fluoride ion-selective electrode. Parameters of the microwave device for combustion procedure were checked and optimized in order to find settings ensuring complete sample combustion and/or absorption of the analyte in the absorption solution. For the ion-selective electrode measurement, the technique of standard straight line was chosen. Concentrations of fluorides in spices and spice blends under investigation ranged from 3.15 mg.kg(-1) to 26.08 mg.kg(-1). In order to check the accuracy of the method Certified Reference Material Fluoride in Vegetation NIST 2695

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of fluoride in spices using microwave induced oxygen combustion

  • Popis výsledku anglicky

    Fluorine is essential in human and/or animal nutrition; therefore, so it is important to know its concentration in a diet. One of the possible sources of fluorine for humans is spice, containing various amounts of this trace element. This work describesthe method for fluoride determination in various kinds ofspices using microwave-supported sample preparation in high pressure oxygen atmosphere followed by potentiometry with a fluoride ion-selective electrode. Parameters of the microwave device for combustion procedure were checked and optimized in order to find settings ensuring complete sample combustion and/or absorption of the analyte in the absorption solution. For the ion-selective electrode measurement, the technique of standard straight line was chosen. Concentrations of fluorides in spices and spice blends under investigation ranged from 3.15 mg.kg(-1) to 26.08 mg.kg(-1). In order to check the accuracy of the method Certified Reference Material Fluoride in Vegetation NIST 2695

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    81

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    319-323

  • Kód UT WoS článku

    000313233000018

  • EID výsledku v databázi Scopus