Bezpečnost mléka a mléčných výrobků z pohledu termostability stafylokokových enterotoxinů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871225" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871225 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bezpečnost mléka a mléčných výrobků z pohledu termostability stafylokokových enterotoxinů
Popis výsledku v původním jazyce
UHT mléko bylo zaočkováno třemi kmeny Staphylococcus aureus a inkubováno po dobu 24 hodin při teplotě 37 °C. Poté bylo mléko tepelně ošetřeno při třech různých teplotách (72 °C, 85 °C a 92 °C) po dobu 15 sekund. Následně po tomto tepelném ošetření byl pozorován růst S. aureus a tvorba stafylokokových enterotoxinů. Naše experimenty ukazují, že tepelný proces může zničit všechny bakterie, ale termostabilní stafylokokové enterotoxiny mohou přežít.
Název v anglickém jazyce
Milk and milk products safety from the perspective of staphylococcal enterotoxins heat stability
Popis výsledku anglicky
UHT milk inoculated with three strains of Staphylococcus aureus was incubated for 24 hours at 37 °C. After that it was heated to the three different temperatures (72 °C, 85 °C a 92 °C) for 15 seconds. Growth of S. aureus and production of staphylococcalenterotoxin was observed after heating treatment. Our experiments show, that heating process can kill all bacteria, but thermostable staphylococcal enterotoxin can persist.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XIV. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-612-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
64-66
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
29. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—