Hodnocení bezpečnosti mletého masa z pohledu termostability stafylokokových enterotoxinů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871177" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871177 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení bezpečnosti mletého masa z pohledu termostability stafylokokových enterotoxinů
Popis výsledku v původním jazyce
Kmeny Staphylococcus aureus schopné produkovat stafylokokové entrotoxiny (SEs) jsou zodpovědné za vznik onemocnění z potravin známé jako stafylokoková enterotoxikóza. Cílem této studie bylo zhodnotit termostabilitu SEs po tepelném opracování mletého masa. Syrové mleté maso zaočkované 3 kmeny Staphylococcus aureus bylo ponecháno 24 h při pokojové teplotě. Poté bylo tepelně ošetřeno různými teplotami (72 °C, 100 °C, 200 °C) po dobu 10 minut. Před i po tepelném záhřevu byl sledován růst S. aureus a přítomnost stafylokokových enterotoxinů. Naše pokusy ukázaly, že tepelné ošetření může inaktivovat bakterie, ale termostabilní stafylokokové enterotoxiny mohou v potravině při nižších teplotách tepelného opracování přetrvat.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of minced meat safety from the perspective of staphylococcal enterotoxins heat stability
Popis výsledku anglicky
Staphylococcu aureus strains capable of staphylococcal enterotoxins (SEs) production are responsible for the food poisoning known as staphylococcal enterotoxicosis. The focus of this study is to evaluate SEs stability in minced meat after cooking. Raw minced meat inoculated with three strains of Staphylococcus aureus was incubated for 24 hours at room temperature. It was heated to three different temperatures (72 °C, 100 °C, 200 °C) for 10 minutes. Growth of S. aureus and production of staphylococcal enterotoxin was observed before and after heating. Our experiments indicate, that the heating process inactivate bacteria, although thermostable SEs can survive.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-632-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
132-135
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—