Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv tepelného opracování na aktivitu stafylokokových enterotoxinů v mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874528" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874528 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv tepelného opracování na aktivitu stafylokokových enterotoxinů v mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílerm studie bylo analyzovat stafylokokové enterotoxiny typu A, B a C z pohledu jejich termostability při použití teplot nad 100 oC.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of heat treatment on the activity of staphylococcal enterotoxin in milk

  • Popis výsledku anglicky

    Staphylococcal food poisoning is one of the most prevalent causes of foodborne intoxication worldwide. Up to 50-70 % of Staphylococcus aureus strains are able to produce - under suitable conditions - extracellular heat-stable staphylococcal enterotoxins. Intoxications by S. aureus are most frequently identified as the cause of human outbreaks resulting from raw milk consumption or products made thereof. Selected dairy products are at risk of contamination by coagulase-positive staphylococci and staphylococcal enterotoxins (SEs) presence, which reflects the requirement for microbiological examination of foods listed in Regulation (EC) 2073/2005, as amended. Our study's aim was to analyze the thermal stability of staphylococcal enterotoxins (SEs) and possibility for inactivation of SEA, SEB, and SEC by temperatures above 100 oC. Milk samples were inoculated with 40 different S. aureus strains having the ability to produce types A, B, or C SEs and incubated at 37 oC for 24 hours to develop SEs. This incubation was followed by heat treatment for 1 minute at 100 oC, 110 oC, and 121 oC. Samples were analyzed for an S. aureus count by plate method and, specifically, for the SEs presence. An enzyme linked immunofluorescent assay (ELFA) on a MiniVIDAS(R)analyzer was used to detect SEs, which were determined semi-quantitatively based on Test Values (TVs). We determined that staphylococcal enterotoxins may still persist in milk even when S. aureus bacteria are inactivated through heat treatment. Although temperature above 100 oC may partially inactivate SEs in milk, a key measure in the prevention of staphylococcal enterotoxicosis linked to heat-treated milk consumption is to avoid any cold chain disruption during milk production and processing.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Konference interní grantové agentury Sborník

  • ISBN

    978-80-7305-783-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    125-128

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    15. 12. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku