Vliv tepelného opracování na aktivitu stafylokokových enterotoxinů v mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874528" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874528 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv tepelného opracování na aktivitu stafylokokových enterotoxinů v mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Cílerm studie bylo analyzovat stafylokokové enterotoxiny typu A, B a C z pohledu jejich termostability při použití teplot nad 100 oC.
Název v anglickém jazyce
Effect of heat treatment on the activity of staphylococcal enterotoxin in milk
Popis výsledku anglicky
Staphylococcal food poisoning is one of the most prevalent causes of foodborne intoxication worldwide. Up to 50-70 % of Staphylococcus aureus strains are able to produce - under suitable conditions - extracellular heat-stable staphylococcal enterotoxins. Intoxications by S. aureus are most frequently identified as the cause of human outbreaks resulting from raw milk consumption or products made thereof. Selected dairy products are at risk of contamination by coagulase-positive staphylococci and staphylococcal enterotoxins (SEs) presence, which reflects the requirement for microbiological examination of foods listed in Regulation (EC) 2073/2005, as amended. Our study's aim was to analyze the thermal stability of staphylococcal enterotoxins (SEs) and possibility for inactivation of SEA, SEB, and SEC by temperatures above 100 oC. Milk samples were inoculated with 40 different S. aureus strains having the ability to produce types A, B, or C SEs and incubated at 37 oC for 24 hours to develop SEs. This incubation was followed by heat treatment for 1 minute at 100 oC, 110 oC, and 121 oC. Samples were analyzed for an S. aureus count by plate method and, specifically, for the SEs presence. An enzyme linked immunofluorescent assay (ELFA) on a MiniVIDAS(R)analyzer was used to detect SEs, which were determined semi-quantitatively based on Test Values (TVs). We determined that staphylococcal enterotoxins may still persist in milk even when S. aureus bacteria are inactivated through heat treatment. Although temperature above 100 oC may partially inactivate SEs in milk, a key measure in the prevention of staphylococcal enterotoxicosis linked to heat-treated milk consumption is to avoid any cold chain disruption during milk production and processing.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Konference interní grantové agentury Sborník
ISBN
978-80-7305-783-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
125-128
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
15. 12. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—