Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení termorezistence stafylokokových enterotoxinů typu A, B, C z pohledu bezpečnosti pasterovaného mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873749" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873749 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení termorezistence stafylokokových enterotoxinů typu A, B, C z pohledu bezpečnosti pasterovaného mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kmeny Staphylococcus aureus schopné produkovat stafylokokové entrotoxiny (SEs) jsou zodpovědné za vznik onemocnění z potravin známé jako stafylokoková enterotoxikóza. Cílem provedené studie bylo posoudit vliv pasteračních teplot na možnou inaktivaci SEs.Vzorky mléka byly inokulovány dvaceti-devíti různými kmeny S. aureus se schopností produkce SEs typu A, B nebo C a inkubovány při teplotě 37 oC po dobu 24 hodin za účelem vytvoření SEs v jednotlivých vzorcích mléka. Následovalo tepelné opracování třemirůznými teplotami (72 oC, 85 oC, 92 oC) po dobu 15 s. U vzorků byly hodnoceny počty S. aureus a především přítomnost SEs. Studie ukázala, že zatímco bakterie S. aureus mohou být pasteračními teplotami inaktivovány, výskyt stafylokokových enetrotoxinů může v mléce přetrvávat. Termorezistence, uváděná jako významná vlastnost SEs, byla v případě pasteračních teplot naší studií prokázána pouze u 51,7 % (15 z 29 vzorků) stafylokokových enterotoxinů.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluating Heat-Resistant staphylococcal enterotoxins A, B, C in Terms of Pasteurized Milk Safety

  • Popis výsledku anglicky

    Staphylococcus aureus are capable of producing staphylococcal entrotoxins (SEs). SEs are responsible for the emergence of foodborne diseases known as staphylococcal enterotoxicosis. Our study focus was on assessing pasteurization temperature effect on inactive potential SEs. Milk samples were inoculated with 29 different S. aureus strains having the ability to produce SE type A, B, or C, witch were then incubated at 37 oC for 24 hours to form SEs among our samples. Incubation was followed by heat treatment at three different temperatures (72 oC, 85 oC, 92 oC) for 15 seconds. Samples were then analyzed for S. aureus count and especially for SEs presence. Our study concludes that while S. aureus bacteria can be inactivated through pasteurization, an incidence of staphylococcal enetrotoxins may still persist in milk. Thermal rezistence degree is an important factor affecting SEs when pasteurized. Our study substantiated that only 51.7 % of staphylococcal enterotoxins (15 out of 29 samples

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    947-950

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus