Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv pasteračních teplot na aktivitu stafylokokových enterotoxinů typu A, B, C

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873546" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873546 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv pasteračních teplot na aktivitu stafylokokových enterotoxinů typu A, B, C

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kmeny Staphylococcus aureus schopné produkovat stafylokokové entrotoxiny (SEs) jsou zodpovědné za vznik onemocnění z potravin známé jako stafylokoková enterotoxikóza. Cílem provedené studie bylo posoudit vliv pasteračních teplot na možnou inaktivaci SEs.Vzorky mléka byly inokulovány dvacetidevíti různými kmeny S. aureus se schopností produkce SEs typu A, B nebo C a inkubovány při teplotě 37 oC po dobu 24 hodin za účelem vytvoření SEs v jednotlivých vzorcích mléka. Následovalo tepelné opracování třemi různými teplotami (72 oC, 85 oC, 92 oC) po dobu 15 s. U vzorků byly hodnoceny počty S. aureus a především přítomnost SEs. Studie ukázala, že zatímco bakterie S. aureus mohou být pasteračními teplotami inaktivovány, výskyt stafylokokových enetrotoxinů můžev mléce přetrvávat. Termorezistence, uváděná jako významná vlastnost SEs, byla v případě pasteračních teplot naší studií prokázána pouze u 51,7 % (15 z 29 vzorků) stafylokokových enterotoxinů.

  • Název v anglickém jazyce

    Pasteurization Temperature Influence on Staphylococcal Enterotoxins A, B, C Activity

  • Popis výsledku anglicky

    Staphylococcus aureus are capable of producing staphylococcal entrotoxins (SEs). SEs are responsible for the emergence of foodborne diseases known as staphylococcal enterotoxicosis. Our study focus was on assessing pasteurization temperature effect on inactive potential SEs. Milk samples were inoculated with 29 different S. aureus strains having the ability to produce SE type A, B, or C, witch were then incubated at 37 o C for 24 hours to form SEs among our samples. Incubation was followed by heat treatment at three different temperatures (72 o C, 85 o C, 92 o C) for 15 seconds. Samples were then analyzed for S. aureus count and especially for SEs presence. Our study concludes that while S. aureus bacteria can be inactivated through pasteurization, anincidence of staphylococcal enetrotoxins may still persist in milk. Thermal rezistence degree is an important factor affecting SEs when pasteurized. Our study substantiated that only 51.7 % of staphylococcal enterotoxins (15 out of 29 sam

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    152

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    1-3

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus