Vliv pasteračních teplot na aktivitu stafylokokových enterotoxinů typu A, B, C
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873546" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873546 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv pasteračních teplot na aktivitu stafylokokových enterotoxinů typu A, B, C
Popis výsledku v původním jazyce
Kmeny Staphylococcus aureus schopné produkovat stafylokokové entrotoxiny (SEs) jsou zodpovědné za vznik onemocnění z potravin známé jako stafylokoková enterotoxikóza. Cílem provedené studie bylo posoudit vliv pasteračních teplot na možnou inaktivaci SEs.Vzorky mléka byly inokulovány dvacetidevíti různými kmeny S. aureus se schopností produkce SEs typu A, B nebo C a inkubovány při teplotě 37 oC po dobu 24 hodin za účelem vytvoření SEs v jednotlivých vzorcích mléka. Následovalo tepelné opracování třemi různými teplotami (72 oC, 85 oC, 92 oC) po dobu 15 s. U vzorků byly hodnoceny počty S. aureus a především přítomnost SEs. Studie ukázala, že zatímco bakterie S. aureus mohou být pasteračními teplotami inaktivovány, výskyt stafylokokových enetrotoxinů můžev mléce přetrvávat. Termorezistence, uváděná jako významná vlastnost SEs, byla v případě pasteračních teplot naší studií prokázána pouze u 51,7 % (15 z 29 vzorků) stafylokokových enterotoxinů.
Název v anglickém jazyce
Pasteurization Temperature Influence on Staphylococcal Enterotoxins A, B, C Activity
Popis výsledku anglicky
Staphylococcus aureus are capable of producing staphylococcal entrotoxins (SEs). SEs are responsible for the emergence of foodborne diseases known as staphylococcal enterotoxicosis. Our study focus was on assessing pasteurization temperature effect on inactive potential SEs. Milk samples were inoculated with 29 different S. aureus strains having the ability to produce SE type A, B, or C, witch were then incubated at 37 o C for 24 hours to form SEs among our samples. Incubation was followed by heat treatment at three different temperatures (72 o C, 85 o C, 92 o C) for 15 seconds. Samples were then analyzed for S. aureus count and especially for SEs presence. Our study concludes that while S. aureus bacteria can be inactivated through pasteurization, anincidence of staphylococcal enetrotoxins may still persist in milk. Thermal rezistence degree is an important factor affecting SEs when pasteurized. Our study substantiated that only 51.7 % of staphylococcal enterotoxins (15 out of 29 sam
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
152
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
1-3
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—