Vliv pasteračních teplot na inaktivaci stafylokokových enterotoxinů typu A, B, C v mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873753" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873753 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv pasteračních teplot na inaktivaci stafylokokových enterotoxinů typu A, B, C v mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Kmeny Staphylococcus aureus schopné produkovat stafylokokové enterotoxiny (SEs). Cílem provedené studie bylo posoudit vliv pasteračních teplot na možnou inaktivaci SEs. Vzorky mléka byly inokulovány dvaceti-devíti různými kmeny S. aureus se schopností produkce SEs typu A, B nebo C a inkubovány při teplotě 37 oC po dobu 24 hodin za účelem vytvoření SEs v jednotlivých vzorcích mléka. Následovalo tepelné opracování třemi různými teplotami (72 oC, 85 oC, 92 oC) po dobu 15 s. U vzorků byly hodnoceny počty S.aureus a především přítomnost SEs. Provedená studie ukázala, že i v případě, kdy při mikrobiologickém vyšetření pasterovaného mléka nejsou bakterie S. aureus detekovány, případně je stanoven jejich nízký počet, může být potravina příčinou stafylokokovéenterotoxikózy z důvodu přítomnosti termostabilních SEs. Dále bylo prokázáno, že pasterační teploty mohou stafylokokové enterotoxiny inaktivovat. Termorezistence stafylokokových enterotoxinů vůči pasteračním teplotám, uváděná odbornou i v
Název v anglickém jazyce
Effect of pasteurization temperatures for inactivation of staphylococcal enterotoxins A, B, C in the milk
Popis výsledku anglicky
Staphylococcus aureus strains capable of producing staphylococcal enterotoxins (SEs). The aim of this study was performed to assess the effect of pasteurization temperature to inactivate potential SEs. Milk samples were inoculated twenty-nine different strains of S. aureus is the ability to produce SEs type A, B or C, and incubated at 37 oC for 24 hours to form the SEs in the individual milk samples. Followed by heat treatment of three different temperatures (72 oC, 85 oC, 92 oC) for 15 seconds. The samples were evaluated by the number of S. aureus, and especially the presence of SEs. A study showed that, even in the case where the microbiological examination of pasteurized milk are S. aureus are detected and optionally set the low number may cause staphylococcal food enterotoxicosis because of the presence of thermostable SEs. Furthermore, it was demonstrated that pasteurization temperatures can inactivate the staphylococcal enterotoxins. Termorezistence staphylococcal enterotoxin aga
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník fakultní studentské vědecké konference IGA VFU Brno 2015
ISBN
978-80-7305-766-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
72-75
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
10. 12. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—