Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv pasteračních teplot na inaktivaci stafylokokových enterotoxinů typu A, B, C v mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873753" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873753 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv pasteračních teplot na inaktivaci stafylokokových enterotoxinů typu A, B, C v mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kmeny Staphylococcus aureus schopné produkovat stafylokokové enterotoxiny (SEs). Cílem provedené studie bylo posoudit vliv pasteračních teplot na možnou inaktivaci SEs. Vzorky mléka byly inokulovány dvaceti-devíti různými kmeny S. aureus se schopností produkce SEs typu A, B nebo C a inkubovány při teplotě 37 oC po dobu 24 hodin za účelem vytvoření SEs v jednotlivých vzorcích mléka. Následovalo tepelné opracování třemi různými teplotami (72 oC, 85 oC, 92 oC) po dobu 15 s. U vzorků byly hodnoceny počty S.aureus a především přítomnost SEs. Provedená studie ukázala, že i v případě, kdy při mikrobiologickém vyšetření pasterovaného mléka nejsou bakterie S. aureus detekovány, případně je stanoven jejich nízký počet, může být potravina příčinou stafylokokovéenterotoxikózy z důvodu přítomnosti termostabilních SEs. Dále bylo prokázáno, že pasterační teploty mohou stafylokokové enterotoxiny inaktivovat. Termorezistence stafylokokových enterotoxinů vůči pasteračním teplotám, uváděná odbornou i v

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of pasteurization temperatures for inactivation of staphylococcal enterotoxins A, B, C in the milk

  • Popis výsledku anglicky

    Staphylococcus aureus strains capable of producing staphylococcal enterotoxins (SEs). The aim of this study was performed to assess the effect of pasteurization temperature to inactivate potential SEs. Milk samples were inoculated twenty-nine different strains of S. aureus is the ability to produce SEs type A, B or C, and incubated at 37 oC for 24 hours to form the SEs in the individual milk samples. Followed by heat treatment of three different temperatures (72 oC, 85 oC, 92 oC) for 15 seconds. The samples were evaluated by the number of S. aureus, and especially the presence of SEs. A study showed that, even in the case where the microbiological examination of pasteurized milk are S. aureus are detected and optionally set the low number may cause staphylococcal food enterotoxicosis because of the presence of thermostable SEs. Furthermore, it was demonstrated that pasteurization temperatures can inactivate the staphylococcal enterotoxins. Termorezistence staphylococcal enterotoxin aga

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník fakultní studentské vědecké konference IGA VFU Brno 2015

  • ISBN

    978-80-7305-766-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    72-75

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    10. 12. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku