Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nativní a modifikované škroby v masných výrobcích - detekce vstupní suroviny pomocí mikroskopických metod

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871351" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871351 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nativní a modifikované škroby v masných výrobcích - detekce vstupní suroviny pomocí mikroskopických metod

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Škroby jsou významnou přírodní součástí mnoha potravinářských komodit, které významně ovlivňují, či určují jejich texturu a funkční vlastnosti. V masných výrobcích se můžeme setkat s různými druhy škrobů, u nás je to především bramborový, kukuřičný, pšeničný škrob a jejich různé formy modifikace. V této práci jsme se zabývali analýzou nativních a modifikovaných škrobů izolovaných z brambor a kukuřice pomocí světelné a skenovací elektronové mikroskopie. Jednotlivé škroby jsou charakteristické svým tvarema velikostí. U nativních škrobů je světelná mikroskopie užitečným nástrojem druhové identifikace škrobů na základě velikosti a tvaru, avšak u některých modifikovaných škrobů je detekce pomocí světelné mikroskopie nevhodná, zatímco vyšetření ve skenovacím elektronovém mikroskopu (SEM) poskytuje mnohem přehlednější informace o jejich morfologii i v případě vysoce rozpustných modifikovaných škrobů. SEM je schopna odlišit nativní škroby od modifikovaných škrobů a může tedy sloužit jako nást

  • Název v anglickém jazyce

    The native and the modified starches in the meat products - detection of the raw materials using microscopy methods

  • Popis výsledku anglicky

    The starches are an important part of many food stuff, which significantly influence or determine their texture and functional properties. In meat products we can meet with different types of starches, in our conditions especially with potato, maize andwheat starch and their various forms of modifications. In this study, we examined the analysis of the native and the modified starches isolated from potatoes and corn using light and scanning electron microscopy. The individual starches are characterizedby their shape and size. The light microscopy is a useful tool for species identification of native starches based on the size and the shape, but for the detection of some modified starches is inappropiate. While the examination of starches using scanning electron microscope (SEM) provides a much clearer information about their morphology, even in case of highly soluble modified starches. SEM is able to determine the native starches and the modified starches and may serve as a tool for

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    30-34

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus