Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Určení druhu škrobu pomocí skenovací elektronové mikroskopie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875744" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875744 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Určení druhu škrobu pomocí skenovací elektronové mikroskopie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo stanovení různých druhů škrobu a typu jejich modifikace s použitím skenovací elektronové mikroskopie. V potravinářském průmyslu se škrob využívá v přírodních nebo modifikovaných formách. Škrob ve výrobku nejčastěji detekujeme pomocí světelné mikroskopie. Světelnou mikroskopií lze při znalosti morfologie škrobových zrn určit druh škrobu (nejčastěji se ve výrobcích setkáváme se škroby bramborovým, kukuřičným a pšeničným). Avšak světelná mikroskopie není vždy zcela spolehlivá při určování metody modifikace škrobu. Ta může být prováděna pomocí chemických nebo fyzikálních metod. Skenovací elektronová mikroskopie (SEM) je vhodnější pro sledování povrchu škrobového zrna a je možné sledovat také změny vzniklé modifikací. Tohoto lze využít například při kontrole výrobců, zda neklamou zákazníky a uvádí na obale správný druh použitého škrobu.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of kinds of starches by scanning electron microscopy

  • Popis výsledku anglicky

    The goal of this research is to determine different types of starch with use of scanning electron microscopy (SEM). In food processing industry, starch is used in natural or modified forms. The modification can be either chemically or physically. The most usual way to detect starch and its type (most frequently potato, corn and wheat starch) is by using light microscopy. However, thist method is not always fully reliable in determining by which method was the starch modified. On the other hand the SEM can, based on the knowledge of the specific morphological characteristics, accurately distinguish between the types and methods of starch modification. This can, for example, be used in product control, to determine whether there is not a deceptive indication of the used starch.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    49-53

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus