Určení druhu škrobu pomocí skenovací elektronové mikroskopie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875744" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875744 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Určení druhu škrobu pomocí skenovací elektronové mikroskopie
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo stanovení různých druhů škrobu a typu jejich modifikace s použitím skenovací elektronové mikroskopie. V potravinářském průmyslu se škrob využívá v přírodních nebo modifikovaných formách. Škrob ve výrobku nejčastěji detekujeme pomocí světelné mikroskopie. Světelnou mikroskopií lze při znalosti morfologie škrobových zrn určit druh škrobu (nejčastěji se ve výrobcích setkáváme se škroby bramborovým, kukuřičným a pšeničným). Avšak světelná mikroskopie není vždy zcela spolehlivá při určování metody modifikace škrobu. Ta může být prováděna pomocí chemických nebo fyzikálních metod. Skenovací elektronová mikroskopie (SEM) je vhodnější pro sledování povrchu škrobového zrna a je možné sledovat také změny vzniklé modifikací. Tohoto lze využít například při kontrole výrobců, zda neklamou zákazníky a uvádí na obale správný druh použitého škrobu.
Název v anglickém jazyce
Determination of kinds of starches by scanning electron microscopy
Popis výsledku anglicky
The goal of this research is to determine different types of starch with use of scanning electron microscopy (SEM). In food processing industry, starch is used in natural or modified forms. The modification can be either chemically or physically. The most usual way to detect starch and its type (most frequently potato, corn and wheat starch) is by using light microscopy. However, thist method is not always fully reliable in determining by which method was the starch modified. On the other hand the SEM can, based on the knowledge of the specific morphological characteristics, accurately distinguish between the types and methods of starch modification. This can, for example, be used in product control, to determine whether there is not a deceptive indication of the used starch.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
49-53
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—