Texturní vlastnosti kečupů dostupných na českém a slovenském trhu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872016" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872016 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Texturní vlastnosti kečupů dostupných na českém a slovenském trhu
Popis výsledku v původním jazyce
V oblasti technologie, kontroly kvality a přijatelnosti pro konzumenta patří textura k významným vlastnostem rajčatových kečupů. Cílem této studie bylo popsat konzistenci a viskozitu kečupů dostupných na českém a slovenském trhu. Instrumentální analýza byla provedena pomocí texturometru (TA.XTplus, Stable Micro Systems). Hodnoty instrumentálně stanovených parametrů se pohybovaly v rozmezí od 864.26 do 2 330.03 g.s v případě konzistence a od -1 517.97 do -352.54 g.s v případě viskozity. Mezi vzorky z českého a slovenského trhu nebyl nalezen statisticky významný rozdíl, co se týče konzistence nebo viskozity.
Název v anglickém jazyce
Textural properties of ketchups available on the czech and slovak markets
Popis výsledku anglicky
In terms of technology, quality control, and consumer acceptability texture belongs to significant characteristics of tomato ketchups. The aim of this study was to describe consistency and viscosity of ketchups available on the Czech and Slovak markets.The instrumental analysis was performed using texturemeter (TA.XTplus, Stable Micro Systems). Values of instrumentally measured parameters ranged from 864.26 to 2 330.03 g.s for consistency and from -1 517.97 to -352.54 g.s for viscosity. No statistically significant difference in consistency or viscosity was found between samples from Czech and Slovak market.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinárstvo
ISSN
1337-0960
e-ISSN
—
Svazek periodika
7
Číslo periodika v rámci svazku
March
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
239-242
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—