Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tepelný stres u drůbeže - využití hematologických ukazatelů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872057" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872057 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Tepelný stres u drůbeže - využití hematologických ukazatelů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Procesy související s využitím drůbeže jako zdroje potravy pro člověka, od jejího chovu a výkrmu až po transport na jatky a porážení, jsou zatíženy působením řady faktorů, které představují pro drůbež stresovou zátěž, jež má často velmi výrazný dopad nafyziologické, biochemické a hematologické parametry vnitřního prostředí drůbeže. Tato studie je zaměřena na posouzení vlivu stresové zátěže drůbeže působením zvýšené teploty prostředí (chronické a akutní) na změny v hematologickém profilu drůbeže a jehovyužití jako specifického ukazatele hladiny stresové zátěže u drůbeže. Chronická tepelná zátěž zvýšenou teplotou prostředí u drůbeže je charakterizována zvýšením poměru H/L, naproti tomu akutní tepelný stres může vyvolat někdy i snížení počtu heterofilních granulocytů a následně i pokles poměru H/L. Typickým projevem krátkodobého stresu u drůbeže může být i zvýšení počtu basofilů vlivem akutní tepelné zátěže a to především při vysoké intenzitě stresu

  • Název v anglickém jazyce

    Heat stress in poultry - haematological analysis

  • Popis výsledku anglicky

    Processes connected with poultry exploitation as a nutrition source for human, from poultry-raising and fattening to transport to the slaughter and slaughtering alone, are burdened with a stress load due to many factors that affect physiological, biochemical and hematological indices characterizing the internal environment of poultry. This study is focused on the stress effect of heat stress (both chronic and acute) on changes in haematological profile of poultry in light of its use as a specific indicator of stress load in poultry. An increase in HLR (heterophil lymphocyte ratio) seems to be a typical of chronic heat stress in poultry, whereas acute heat stress may sometimes induce a decrease in heterophil count and subsequently in HLR. Also the marked elevation in basophil count may be a typical event following acute heat stress, particularly when the level of stress load is very high

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    54-57

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus