Tepelný stres u drůbeže - využití hematologických ukazatelů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872057" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872057 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tepelný stres u drůbeže - využití hematologických ukazatelů
Popis výsledku v původním jazyce
Procesy související s využitím drůbeže jako zdroje potravy pro člověka, od jejího chovu a výkrmu až po transport na jatky a porážení, jsou zatíženy působením řady faktorů, které představují pro drůbež stresovou zátěž, jež má často velmi výrazný dopad nafyziologické, biochemické a hematologické parametry vnitřního prostředí drůbeže. Tato studie je zaměřena na posouzení vlivu stresové zátěže drůbeže působením zvýšené teploty prostředí (chronické a akutní) na změny v hematologickém profilu drůbeže a jehovyužití jako specifického ukazatele hladiny stresové zátěže u drůbeže. Chronická tepelná zátěž zvýšenou teplotou prostředí u drůbeže je charakterizována zvýšením poměru H/L, naproti tomu akutní tepelný stres může vyvolat někdy i snížení počtu heterofilních granulocytů a následně i pokles poměru H/L. Typickým projevem krátkodobého stresu u drůbeže může být i zvýšení počtu basofilů vlivem akutní tepelné zátěže a to především při vysoké intenzitě stresu
Název v anglickém jazyce
Heat stress in poultry - haematological analysis
Popis výsledku anglicky
Processes connected with poultry exploitation as a nutrition source for human, from poultry-raising and fattening to transport to the slaughter and slaughtering alone, are burdened with a stress load due to many factors that affect physiological, biochemical and hematological indices characterizing the internal environment of poultry. This study is focused on the stress effect of heat stress (both chronic and acute) on changes in haematological profile of poultry in light of its use as a specific indicator of stress load in poultry. An increase in HLR (heterophil lymphocyte ratio) seems to be a typical of chronic heat stress in poultry, whereas acute heat stress may sometimes induce a decrease in heterophil count and subsequently in HLR. Also the marked elevation in basophil count may be a typical event following acute heat stress, particularly when the level of stress load is very high
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
54-57
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—