Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aktuální metodický přístup k analýze významných složek mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872156" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872156 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aktuální metodický přístup k analýze významných složek mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nejčastěji používanými metodami v analýze potravin živočišného původu, tedy i mléka, stále zůstávají chromatografické metody, v prvé řadě kapalinová chromatografie, se schopností rozdělit komplikované směsi látek o velkém rozsahu molekulárních hmot a o různé polaritě v komplexních a různorodých matricích. Současné metody kapalinové chromatografie, vyhovující požadavkům rychlých analýz při zachování účinnosti separace a selektivity a s nízkými detekčními limity jsou založeny na dvou hlavních principech:použití ultraúčinné kapalinové chromatografie na sorbentech s částicemi menšími než 2 um a na sorbentech s pevným jádrem a porézní povrchovou vrstvou. V příspěvku jsou uvedeny také příklady použití nových metod přípravy vzorků, a to SPE za pozitivního tlaku pro extrakci polárních látek a extrakce za zvýšené teploty a tlaku pro látky nepolární.

  • Název v anglickém jazyce

    Current approach to the analytical methodology of significant milk components

  • Popis výsledku anglicky

    Current analytical methods for milk analysis should fulfil requirements for modern bio-analytical methods, i.e. increased speed analysis, higher separation efficiency and resolution, higher sensitivity, much lower solvent consumption comparing with conventional methods. Particularly liquid chromatography is the method of choice in analysis of milk components. There are two often used approaches in fast liquid chromatographic analysis, ultra high performance/pressure liquid chromatography (UHPLC) using sub-2-um particles or conventional HPLC with fused core particles.There is a great contrast between fast chromatographic analysis and conventional sample preparation. Conventional sample preparation technique are fundamental and critical step in bio-analytical methods. To remove this disadvantage, the pressurized liquid extraction for lipophilic compounds and solid phase extraction under positive pressure (PLE) and QuEChERS technique for isolation of hydrophilic components are used.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXXIV.

  • ISBN

    978-80-8077-334-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    48-51

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    8. 5. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku