Aktuální metodický přístup k analýze významných složek mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872156" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872156 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aktuální metodický přístup k analýze významných složek mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Nejčastěji používanými metodami v analýze potravin živočišného původu, tedy i mléka, stále zůstávají chromatografické metody, v prvé řadě kapalinová chromatografie, se schopností rozdělit komplikované směsi látek o velkém rozsahu molekulárních hmot a o různé polaritě v komplexních a různorodých matricích. Současné metody kapalinové chromatografie, vyhovující požadavkům rychlých analýz při zachování účinnosti separace a selektivity a s nízkými detekčními limity jsou založeny na dvou hlavních principech:použití ultraúčinné kapalinové chromatografie na sorbentech s částicemi menšími než 2 um a na sorbentech s pevným jádrem a porézní povrchovou vrstvou. V příspěvku jsou uvedeny také příklady použití nových metod přípravy vzorků, a to SPE za pozitivního tlaku pro extrakci polárních látek a extrakce za zvýšené teploty a tlaku pro látky nepolární.
Název v anglickém jazyce
Current approach to the analytical methodology of significant milk components
Popis výsledku anglicky
Current analytical methods for milk analysis should fulfil requirements for modern bio-analytical methods, i.e. increased speed analysis, higher separation efficiency and resolution, higher sensitivity, much lower solvent consumption comparing with conventional methods. Particularly liquid chromatography is the method of choice in analysis of milk components. There are two often used approaches in fast liquid chromatographic analysis, ultra high performance/pressure liquid chromatography (UHPLC) using sub-2-um particles or conventional HPLC with fused core particles.There is a great contrast between fast chromatographic analysis and conventional sample preparation. Conventional sample preparation technique are fundamental and critical step in bio-analytical methods. To remove this disadvantage, the pressurized liquid extraction for lipophilic compounds and solid phase extraction under positive pressure (PLE) and QuEChERS technique for isolation of hydrophilic components are used.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXXIV.
ISBN
978-80-8077-334-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
48-51
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
8. 5. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—